Όλη η αλήθεια για την αξιοποίηση των πρώην Αποθηκών ΑΣΟ, ένα εμβληματικό έργο που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και μελετήσαμε….

414

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νο 19

Είναι σημαντικό να παίρνουν σάρκα και οστά αυτά που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και μελετήσαμε.

Η ένταξη χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων ΣΑΕΠ 001 του έργου  << Αξιοποίηση- Διαμόρφωση πρώην Αποθηκών ΑΣΟ Γαστούνης σε Σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητικών προϊόντων των επιχειρήσεων & δραστηριοτήτων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγροτικής παραγωγής>>  αποτελεί μία πραγματική δικαίωση για τον αγώνα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Η συγκεκριμένη μελέτη γεννήθηκε από την ανάγκη να συμβάλλει αφενός στην αγροτική παραγωγή , την μεταποίηση και την σύνδεσή τους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού μας  και αφετέρου στον συνεδριακό- εκθεσιακό τουρισμό , κάτι που δεν υπάρχει στο Νομό. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Ανατέθηκε με την  114/2016  Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
  • Παραλήφθηκε και Εγκρίθηκε με την 276/2018 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πηνειού.
  • Εντάχθηκε 28-12-2020 στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 001) με π/υ 3.350.000€ μετά από πρόταση  της Περιφερειακής Αρχής στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και  σχετικό αίτημα της παρούσας δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για έργο ανακαίνισης των αποθηκών ΑΣΟ, του διωρόφου κτιρίου  και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου, δηλαδή αποκατάσταση της στατικής τους επάρκειας, συντήρηση, αποκατάσταση και ανακατασκευή των οικοδομικών στοιχείων, αποκατάσταση των αλλοιωμένων στοιχείων του κτιρίου, καθαίρεση νεότερων στοιχείων που αλλοίωναν τον ιστορικό του χαρακτήρα και εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αφορά αλλαγή χρήσης έτσι ώστε τα υφιστάμενα  κτίρια να μετατραπούν σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο ελληνικών αγροτικών προϊόντων, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγροτικής παραγωγής.

Τα έργα δεν γίνονται ούτε με φωτογραφίες, ούτε με βαρύγδουπες δηλώσεις, ούτε με ευχολόγια. Απαιτούν προσπάθεια, επιμονή και κυρίως πολλή δουλειά. Η μεγάλη παρακαταθήκη έργων που αφήσαμε δεν έγινε τυχαία ούτε με αποσπασματικές ενέργειες. Υπήρχε όραμα, σχεδιασμός και προγραμματισμός. Η εκπόνηση μελετών ήταν το εισιτήριο για την ένταξη και την υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων που πετύχαμε όλα τα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου βάζοντας τον πήχη ψηλά και πετυχαίνοντας την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη του Δήμου μας.   Οι τελευταίες Οριστικές Μελέτες που ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν 2016-2019 είναι οι εξής:

  1. 1.    Μελέτη Ανάπλασης Βορειοανατολικού Κέντρου Γαστούνης και περιοχής ΟΣΕ. (Υδραυλική Μελέτη, Ειδική  Αρχιτεκτονική Μελέτη , Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη).
  2. 2.    Μελέτη Αξιοποίησης- Διαμόρφωσης πρώην Αποθηκών ΑΣΟ Γαστούνης σε Σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητικών προϊόντων των επιχειρήσεων & δραστηριοτήτων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγροτικής παραγωγής(Ενεργειακή  Μελέτη, Ειδική  Αρχιτεκτονική Μελέτη , Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη, Αρχιτεκτονική Μελέτη, Στατική Μελέτη ).
  3. 3.    Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Τ.Κ. Λυγιάς (Αρκουδίου) και Κατασκευή Combact  Βιολογικού Καθαρισμού(Υδραυλική Μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη, Περιβαλλοντική  Μελέτη, Γεωτεχνική Μελέτη).
  4. 4.    Μελέτη Νομιμοποίησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Πηνειού.
  5. 5.    Μελέτη Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Δ.Κ. Βαρθολομιού (Ενεργειακή  Μελέτη, Ειδική  Αρχιτεκτονική Μελέτη , Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Τοπογραφική Μελέτη, Αρχιτεκτονική Μελέτη, Στατική Μελέτη , Γεωτεχνική Μελέτη).

Να θυμάστε ότι , Όραμα χωρίς προϋποθέσεις = Όνειρο απραγματοποίητο !!!!!

Υ.Γ.1. Αν δεν υπήρχε η παρακαταθήκη των παραπάνω  Οριστικών Μελετών ,  με τι Μελέτες θα υποβάλλατε προτάσεις για χρηματοδότηση κύριοι της παρούσας Δημοτικής Αρχής;;;

Υ.Γ.2. Ποιες είναι οι Μελέτες που εσείς έχετε δρομολογήσει προκειμένου να έχει ο Δήμος την δυνατότητα να εξασφαλίσει μεγάλα έργα ;;;;

Υ.Γ.3.  Μήπως υπάρχει Δήμος στη Περ. Δυτικής Ελλάδας που να είχε ώριμη Μελέτη, να υπέβαλε πρόταση σε πρόγραμμακαι να μην χρηματοδοτήθηκε, όταν ο κ. Περιφερειάρχης παρακαλεί τους Δήμους της Περιφέρειας για ώριμα και σημαίνουσας αξίας έργα;;;;

Υ.Γ.4.  Να θυμάστε ότι η πολιτική ηθική (σπάνιο είδος στην εποχή μας) επιβάλλει να προασπίζομαι τον αγώνα και τα πεπραγμένα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλους.

Υ.Γ.5. Αν υπάρχει απάντηση ή αμφισβήτηση την περιμένω με καρτερικότητα…

ΑΛΕΞΙΟΣ ΑΘ. ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ