Διονύσης Καλαματιανός: «Αδιαφορούν για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό»

Σε απελπισία βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό. Η κυβέρνηση τους έχει αφήσει μόνους και απροστάτευτους απέναντι στις ισοπεδωτικές συνέπειες της κρίσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία τους υποφέρει, καθώς πάρα πολλοί έμειναν άνεργοι, άλλοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ μεγάλος αριθμός τους βρίσκεται σε αβέβαιο εργασιακό καθεστώς.

Η μέχρι στιγμής στήριξη της κυβέρνησης κρίνεται, με επιείκεια, ανεπαρκής. Καταγγέλλεται ότι ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ δεν έχει καταβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο χρόνος εξέτασης ανά αίτηση ανέρχεται στους τρείς μήνες.

Σοβαρό, επίσης, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων, που εξακολουθούν να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι, παρά την απόλυσή τους, λόγω της πτώχευσης των επιχειρήσεων που τους απασχολούσαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας, αλλά ούτε και το ειδικό επίδομα.

Μέτρο ανακούφισης των εργαζομένων στον τουρισμό, θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή τους στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Υπουργείου Τουρισμού. Οι εισακτέοι που θα μετεκπαιδευτούν κατά την περίοδο 2020-2021, είναι 805, με τον ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τμήμα να είναι 25. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων με αύξηση των τμημάτων και του αριθμού των ατόμων σε κάθε τμήμα.

Η στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό είναι αναγκαιότητα, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, βλέποντας παράλληλα το εισόδημά τους να καταρρέει.

Με ερώτησή μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Τουρισμού και Οικονομικών, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε από αυτούς συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν, ώστε να στηρίξουν εισοδηματικά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι από τον Νοέμβριο δεν έχουν λάβει ούτε το ειδικό επίδομα, ούτε το επίδομα ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων;
  • Πόσες επιχειρήσεις του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου έχουν τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης από την έναρξη της πανδημίας και πόσοι υπάλληλοι απασχολούνταν σε αυτές;
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν, προκειμένου να στηρίξουν εισοδηματικά τους υπαλλήλους, που εργάζονταν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που τέθηκαν σε καθεστώς πτώχευσης από την έναρξη της πανδημίας;
  • Θα αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός των 25 ατόμων ανά Τμήμα Μετεκπαίδευσης, αφού υπάρχει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο επισιτισμός-τουρισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση. Επανειλημμένως έχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιδότηση της εργασίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση, και την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους κλάδους που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει στις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό. Πάρα πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτα και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν άμεσα να χαθούν. Με τις προβλέψεις για τον κλάδο να είναι δυσοίωνες και για το τρέχον έτος, η άμεση έμπρακτη στήριξή του είναι επιβεβλημένη.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ