Τσουχτερό κρύο και τοπικές χιονομπόρες φέρνει ο «Λέανδρος» στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με την κακοκαιρία «Λέανδρος» να είναι προ των πυλών. Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη τη χώρα ενώ δεν αποκλείεται περιοχές της Ηλείας να «ντυθούν» στα λευκά. Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Πρώτη» ο διαχειριστής του «ΗΛΕΙΑ καιρός» Θοδωρής Κονδύλης: «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη προγνωστική κατάσταση καθώς ψυχρές μάζες κατέρχονται από τα βόρεια, παράλληλα βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά λίγες ώρες νωρίτερα από την ψυχρή εισβολή. Ειδικότερα, σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σταδιακά από το απόγευμα της Παρασκευής με αρχικά λίγες βροχές, οι οποίες κατά την διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα (της Πέμπτης), τα υψόμετρα χιονόπτωσης φαίνεται να ανεβαίνουν σημαντικά, με τα χιόνια να εντοπίζονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα άνω των 1.200μ. καθώς οι ψυχρές μάζες φαίνεται να καθυστερούν να κατέλθουν στην περιοχή μας, μετά το μεσημέρι θα συμβεί αυτό, οπότε και δεν φαίνεται να συνδυάζονται με τις βροχές, καθώς ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, ώστε να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις. Θα πρέπει ωστόσο να δούμε και τα τελευταία δεδομένα της Παρασκευής διότι η διαφορά στις συνθήκες έγκειται στην διαφορά λίγων ωρών μεταξύ των δύο παραγόντων και κάθε μεταβολή τους μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικό καιρό.

Σύμφωνα με τα αυτά τα στοιχεία, από το βράδυ του Σαββάτου και καθώς οι ψυχρές μάζες θα έχουν πλέον καλύψει την περιοχή μας, το κρύο θα είναι αισθητό, χωρίς διαθέσιμο υετό, πέρα από κάποιες τοπικές χιονομπόρες. Την Κυριακή φαίνεται ίδιο σκηνικό με πιθανότητα για μπόρες βροχής ή χιονόνερου στα πεδινά και χιονιού σε χαμηλό υψόμετρο από τα 300μ.. Παγετός στα ορεινά – ημιορεινά την Κυριακή, κατά τόπους ισχυρός το πρωί της Δευτέρας, πιθανότητα για νέα μεταβολή κατά την διάρκεια της Δευτέρας η εξέλιξή της οποίας θα φανεί κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας «Λέανδρος»

Το μεσημέρι της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση εν όψει της κακοκαιρίας «Λέανδρος» που έχει ξεκινήσει να «δείχνει τα δόντια» της σε όλη τη χώρα.

Οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις και συμβουλές για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες σε περίπτωση παγετού

 • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
 • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ