Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedLockdown: Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση - Οι «ζώνες» και...

Lockdown: Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση – Οι «ζώνες» και η μέθοδος «ακορντεόν»

Το προσεκτικό, σταδιακό και μεθοδικό άνοιγμα της χώρας είναι στόχος της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων, την ώρα μάλιστα που τα πρώτα σημάδια από την αυξημένη κινητικότητα των εορτών,έχουν αρχίσει να φαίνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η Αττική.

Το σύστημα «ακορντεόν» καθώς και η λειτουργία ορισμένων οικονομικών και κοινωνικών κατηγοριών σε «ζώνες» -ανάλογα το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής- αναμένεται να είναι η στρατηγική η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τόσο για την ανάσχεση του κορονοϊού, όσο και για την επανεκκίνηση των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Στο «τραπέζι» των αποφάσεων άλλωστε, βρίσκονται πολλά σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με βάση και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που εκτός από τα σχολεία, αφορούν τόσο το λιανεμπόριο όσο και την εστίαση, δυο κλάδους που επλήγησαν από το lockdown κατά την διάρκεια των εορτών όσο κανείς.

Αμετάκλητες αποφάσεις σχετικά με την λειτουργία των παραπάνω δεν έχουν παρθεί παρά τις προτάσεις που έχουν γνωστοποιηθεί, καθώς η «αναζωπύρωση» της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές σε συνδυασμό ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ορθοποδήσει επαρκώς, φοβίζει τους ειδικούς.

Άλλωστε, ενδεικτικό των λεπτών ισορροπιών που επικρατούν είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων με την μέθοδο του click away τη Δευτέρα (11/1), καθώς τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα όσα είπε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

Την ίδια ώρα εισήγηση έχει υπάρξει από πλευράς των επιστημόνων για το άνοιγμα της εστίασης περί τα μέσα Μαρτίου και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα, με την συγκεκριμένη ημερομηνία να αποτελεί τον «χάρτη» και για την απελευθέρωση των μετακινήσεων και πάντα βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έξαρση.

«Κόκκινες» περιοχές και στο βάθος νέα μέτρα

Σε πολλές περιοχές με επίκεντρο την Αττική τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου και την κυβέρνηση να προχωρά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, φοβούμενη ένα τρίτο κύμα πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου.

«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες τα μισά κρούσματα εντοπίζονταν στην Αττική, ενώ και χθες το 1/3 ανιχνεύτηκαν στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, από τα 890 εγχώρια κρούσματα, τα 324 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ την ίδια ώρα συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν την Τρίτη (05/01) διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Η Ροδόπη έχει την πρωτιά με 55 νέα κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Βοιωτία με 36.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και αφού λήφθηκαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Εναντι Κορονοϊού, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής.
  • Των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  • Της ΤΚ Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου.
  • Των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κ.λπ.)

Επίσης:

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.

Επισημαίνεται, ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν:

1) Από σήμερα, Τετάρτη 06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας , Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης

2) Από σήμερα Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06:00 για 10 ημέρες, ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου

3) Από σήμερα Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06:00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Εναντι Κορονοϊού για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την παράταση ή όχι του lockdown, αλλά και τον τρόπο και άν τεθεί σε λειτουργία και πάλι το λιανεμπόριο.    

πηγή: newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ