Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάππαρη: Φτιάξτε το πιο θρεπτικό ορεκτικό του καλοκαιριού.

0
11
faba karamelomena kremmudia kappari

Ένα από τα πιάτα που συμπυκνώνουν το ελληνικό καλοκαίρι είναι σίγουρα και η φάβα. Ιδανικά τη θέλουμε με θάλασσα στα πόδια μας, αλλά γιατί να μην την έχουμε (και) σπιτική, ανά πάσα ώρα στη διάθεσή μας με τα πλούσια οφέλη της;

Κατευθείαν από τα νησιά του Αιγαίου, η φάβα είναι ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό ορεκτικό που ταιριάζει απόλυτα με το ελληνικό καλοκαίρι και ταυτόχρονα είναι θρεπτική, πεντανόστιμη και δροσερή, ανεβάζοντας τη διατροφική αξία στο τραπέζι μας.

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η φάβα συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου, ενώείναι επίσης πηγή και σύνθετων υδατανθράκων που χαρίζουν ενέργεια και αίσθημα κορεσμού χωρίς να βαραίνει το στομάχι, κάτι που όλοι αναζητούμε στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι που την καθιστά ιδανική για ισορροπημένη διατροφή. Bonus τα καραμελωμένα κρεμμύδια (για τους πιο μερακλήδες) που προσθέτουν γλυκύτητα και αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κάππαρη δίνει αυτή τη μοναδική, δροσερή αλμυρή πινελιά που ξυπνά τις αισθήσεις, προσθέτοντας και προβιοτικά ως τρόφιμο ζύμωσης.

Σερβίρετέ την ως ορεκτικό, με λίγο φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι ή ως μέρος ενός τραπεζιού με μεζέδες και ούζο δίπλα στο κύμα.

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. φάβα 
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ολόκληρο)
1 φύλλο δάφνης
1 λίτρο νερό περίπου
Αλάτι, πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)
1-2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο ή κόκκινο κρασί

Για το σερβίρισμα:
2 κ.σ. κάππαρη (ξαρμυρισμένη)
Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
Χυμός λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπλένετε τη φάβα καλά με κρύο νερό. Τη βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό, το ολόκληρο κρεμμύδι και τη δάφνη και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Μόλις μαλακώσει (περίπου 45-50 λεπτά), αφαιρείτε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνει βελούδινη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτετε τη ζάχαρη ή το μέλι αν θέλετε και το ξίδι. Ανακατεύετε μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Απλώνετε τη φάβα σε ρηχό πιάτο ή μπολ, προσθέτετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάππαρη, λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips για περισσότερη δροσιά και υγεία: