Κερκόσπορα την άνοιξη: Σιωπηλή, αλλά παρούσα

0
34
kerkospora 4

Η κερκόσπορα της ελιάς, γνωστή επιστημονικά ως Pseudocercospora cladosporioides, είναι μια ασθένεια που περνάει συχνά απαρατήρητη στα πρώτα στάδια, αλλά μπορεί να επιφέρει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών σε περιοχές όπως η Πρέβεζα, η Άρτα, η Μεσσηνία και η Κρήτη, ενώ οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες, όπως η Αμφίσσης και η Λιανολιά Κερκύρας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κερκόσπορα προσβάλλει κυρίως τα παλιότερα φύλλα και τους πράσινους καρπούς, αλλά η ασθένεια έχει εποχιακή εξέλιξη και διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την περίοδο:

Άνοιξη

Εμφανίζεται έντονη πρόωρη φυλλόπτωση, καθώς τα φύλλα που είχαν ήδη μολυνθεί από το χειμώνα αρχίζουν να παρουσιάζουν νεκρωτικές κηλίδες και να πέφτουν.

Η νέα βλάστηση βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης (2–5 εκ.) και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε νέες μολύνσεις, ιδίως έπειτα από ανοιξιάτικες βροχές. Οι καρποφορίες του μύκητα στις κάτω επιφάνειες των φύλλων ενισχύονται με τη βοήθεια της αυξημένης υγρασίας, διευκολύνοντας τη μετάδοση.

Καρποί

Στους άγουρους καρπούς παρατηρούνται κηλίδες ανοιχτού καστανού χρώματος, ελαφρά βυθισμένες.

Στους ώριμους καρπούς, οι κηλίδες συχνά ενώνονται και προκαλούν εκτεταμένη σήψη, διάρρηξη της επιδερμίδας, και σε προχωρημένο στάδιο καρπόπτωση.

Η ζημιά αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του ελαιολάδου, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά.

Πώς εξαπλώνεται η ασθένεια;

Ο μύκητας ξεκινά την δράση του μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, παραμένει ενεργός τον χειμώνα, και συνεχίζει να προκαλεί νέες μολύνσεις και την άνοιξη. Η υγρασία και οι βροχοπτώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των κονιδίων (σπόρια των μυκήτων με τα οποία αναπαράγονται και εξαπλώνονται) από τα μολυσμένα φύλλα στα υγιή.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η πρόληψη:

    Κατάλληλο κλάδεμα και αραιή φύτευση, για να αερίζεται καλά η κόμη και να μειώνεται η υγρασία.

    Απομάκρυνση πεσμένων φύλλων και καρπών, που λειτουργούν ως εστίες μόλυνσης.

    Προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα χαλκούχα ή άλλα μυκητοκτόνα την άνοιξη (όταν η νέα βλάστηση έχει φτάσει τα 2–5 εκ.) και το φθινόπωρο.

    Οι ίδιες επεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κυκλοκονίου, συνήθως καλύπτουν και την κερκόσπορα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ελαιώνες που είχαν προσβολή την προηγούμενη χρονιά, καθώς εκεί η πίεση μόλυνσης είναι ήδη αυξημένη και μπορεί εύκολα να περάσει στη νέα βλάστηση.

Πηγή:http://olivenews.grhttps://www.olivenews.gr/el/episthmh/kalliergeia/kerkospora-tin-anoixi-siopili-paroysa/