Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ μίας λύσης δύο κρατών στην περιοχή, στα όρια του 1967 – Δείτε βίντεο
«Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Γάζα είναι πέρα ως πέρα τραγική και κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί αυτό να το αποδεχθεί», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στη Βουλή.
Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί μία λύση». Σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη διότι προεδρεύει σε μία πολύ σημαντική συζήτηση που έχει να κάνει με την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες. Η συζήτηση αυτή γίνεται με ελληνική πρωτοβουλία, πράγμα που είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του ισχυρού ρόλου της Ελλάδας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε επίσης στη δήλωση του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του λέγοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τώρα τις πολεμικές επιχειρήσεις, για να φτάσει άμεσα στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια». Και πρόσθεσε ότι η φρικτή επίθεση της Χαμάς τότε, δεν δικαιολογεί προφανώς την παρούσα κατάσταση στη Λωρίδα». Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ μίας λύσης δύο κρατών στην περιοχή, στα όρια του 1967.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε: «στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, υπήρξε πράγματι μία επιστολή των Ολλανδών, για αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, για την οποία, όπως είπα και χθες στην Βουλή, θα αποφασίσει η ίδια η Κάγια Κάλας, βάσει την θεσμικής της αρμοδιότητας ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας».
Σχετικά με τις φήμες περί μη ψήφισης από ελληνικής πλευράς, ανέφερε: «Δεν ετέθη κάτι σε ψηφοφορία. Είναι κρίμα η αντιπολίτευση να διακινεί fake news ότι δήθεν η χώρα δεν ψήφισε ή δεν στήριξε μια πρωτοβουλία τέτοια». Πρόσθεσε επίσης ότι «στο πλαίσιο του ΣΕΥ συζητήθηκε σχέδιο δήλωσης για την κατάσταση στη Γάζα, το οποίο η Ελλάδα και στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο, και το εν λόγω σχέδιο δήλωσης, είναι υπό διαπραγμάτευση με ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία έχουν επιφυλάξεις».
Τόνισε δε ότι «αν τώρα η αντιπολίτευση εννοεί τη δήλωση των δωρητών που ετοίμασαν οι Βρετανοί, αυτή απευθύνεται αποκλειστικά στους μεγάλους δωρητές στους οποίους δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Άρα λοιπόν, μην λέτε ανακρίβειες ότι δήθεν ο πρωθυπουργός ή η Ελλάδα αρνήθηκε να υπογράψει οτιδήποτε. Εκτίθεστε από μόνοι σας».
Ο Υφυπουργός επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο πως «έχουμε συνυπογράψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μία πολύ αυστηρή δήλωση εναντίον του Ισραήλ για τη Γάζα. Και μάλιστα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Δανία και Σλοβενία, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη χρήση ανθρωπιστικής βοήθειας ως μοχλού πίεσης ή ως τακτικής και, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα γίνει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας».
Τέλος, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η Ελλάδα σήμερα υπερψήφισε σχέδιο απόφασης για την υγειονομική κατάσταση στην Παλαιστίνη».
ΠΗΓΗ: protothema.gr