Μαρινάκης: Η Ελλάδα έβαλε τον όρο της ομοφωνίας για τα εξοπλιστικά της ΕΕ και άνοιξε η συζήτηση για το casus belli της Τουρκίας

0
27
«Σε αντίθεση με τον Χρήστο Σπίρτζη που τον πιάνει η αποσβεστική προθεσμία, εμείς γκρεμίζουμε τον μύθο ότι καλύπτουμε τον Καραμανλή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε αντίθεση με τον Χρήστο Σπίρτζη που τον πιάνει η αποσβεστική προθεσμία, εμείς γκρεμίζουμε τον μύθο ότι καλύπτουμε τον Καραμανλή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έδωσε το πρωί της Τρίτης (27/5) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για τα θέματα της επικαιρότητας.

Σχετικά με το casus belli και την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά απάντησε σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη: «Επί 30 χρόνια οι κυβερνήσεις που ασχολούνταν με την εξωτερική πολιτική, οι αρμόδιοι υπουργοί, ευρύτερα οι πρωθυπουργοί, δεν είχαν ανακαλύψει τις μεθόδους Ανδρουλάκη. Με μια απλή συνέντευξη τα βρίσκει όλα εύκολα. Κανένας εκ των προκατόχων του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ακολουθήσει τη γραμμή Νίκου Ανδρουλάκη που με μια φράση θα ήρε το Casus Belli και όλα θα ήταν καλά». Και έπειτα πρόσθεσε: «Τώρα για να σοβαρευτούμε, δεν υπήρχε προθυμία από τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να μπει ο όρος, ο οποίος προβλέπεται από την συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα πρώτον έβαλε όρους, ο βασικότερος από τους οποίους είναι η ομοφωνία. Αρα τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς, για εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν έγινε… μαγικά, να φυτρώσει ένα άρθρο στη νέα συμφωνία. Έτσι βρήκε την ευκαιρία η Ελλάδα, να ανοίξει μια συζήτηση 30 ετών. Το casus belli είναι κάτι που μας πληγώνει όλους επί 30 χρόνια. Και να πω και κάτι: με την ύπαρξη του casus belli και προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είχαν συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τους. Αρα, εμείς μιλάμε με αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που με τον ΘΧΣ αύξησε τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με την σφραγίδα της Ευρώπης. Βρείτε άλλη κυβέρνηση να το κάνει αυτό. Όχι σε συνεντεύξεις και αναλύσεις, αλλά με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ξεκινώντας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε πως «προς στιγμήν νόμιζα έχει ιδρυθεί ένα νέο κόμμα τα τελευταία 5-10 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, συνωνυμία με το παλιό ΠΑΣΟΚ, και ελαφρά τη καρδία εκπρόσωποί του κουνάνε το δάχτυλο για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα», ενώ συμπλήρωσε:

«Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο, κύκλωμα γύρω από Εφορία και όχι ένα μόνο, κύκλωμα γύρω από φυλακές, κύκλωμα γύρω από τη Δημοτική Αστυνομία, παράνομες ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά όλα έχουν αποκαλυφθεί επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα εγκαλέσουμε την κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας μια διαπλοκή που μπορεί να ξεκινά από τα πολύ χαμηλά κλιμάκια του κράτους, αρχίζει να αποκαλύπτεται και το κυριότερο, οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι πηγαίνουν να λογοδοτήσουν και αντίστοιχα κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου περνά από ένα φίλτρο; Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας που επεδίωξε η ελληνική κυβέρνηση και δεν ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση επεδίωξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών».

«Όποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, είτε δεν έλεγξε αυτούς που έπρεπε, είτε σκοπίμως έδινε κάπου που δεν έπρεπε, θα πρέπει να ερευνηθεί, όπως και οι ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή ανώτεροί τους. Αλλά το να λέμε πως επειδή αυτά έγιναν επί των ημερών ενός υπουργού, ντε και καλά έχει ποινικές ευθύνες αυτός ο υπουργός, αυτή η λογική είναι μια λογική που δεν έχει καμία βάση», όπως είπε.

«Οδηγός το μοντέλο Τριαντόπουλου και για Καραμανλή»

Αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι είναι θέμα «λίγων ωρών» η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή. «Το θεσμικά σωστό είναι να διαβάσουμε την επιχειρηματολογία της ΚΟ της ΝΔ, θα σημειώσω όμως ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική πλειοψηφία βάζει στη διαδικασία αυτής της κρίσης έναν διατελέσαντα υπουργό της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι αυτό έπρεπε να γίνει, ό,τι συνέβη εκείνη τη νύχτα δεν μπορεί να προσπεραστεί».

«Ουσιαστικά η κυβερνητική πλειοψηφία με αυτήν την πρόταση δίνει τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη αν αξιολογήσουν ποιοι είναι οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν, χωρίς να μπορεί κανείς να αρνηθεί, ποια είναι τα αδικήματα εν τέλει και τα πρόσωπα».

Ερωτηθείς για την Αντιπολίτευση που θεωρεί παράδοξο να παραπέμπεται από την κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής, την ίδια στιγμή που η ίδια δεν κάνει λόγο για καμία υπηρεσιακή ευθύνη του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτό είναι άλλο ένα επιχείρημα της Αντιπολίτευσης χωρίς να έχει διαβάσει τα δεδομένα.

«Την έχουν διαβάσει την πρόταση της ΝΔ; Σήμερα θα τη δούμε. Η πρόταση της ΝΔ απαντάει και σε αυτό. Θα έρθει η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα αξιολογήσει αυτήν την πρόταση, έχει ρόλο ανακριτή. Η κυβερνητική πλειοψηφία, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, ό,τι πει η Δικαιοσύνη θα το κάνει αμέσως δεκτό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ειδικά σε μια υπόθεση με 57 νεκρούς να πούμε όχι σε κάτι που θα πει η Δικαιοσύνη», επεσήμανε αμέσως μετά, ενώ σε ερώτηση για το αν θα γίνει προανακριτική, δήλωσε:

«Θα ακολουθηθεί ο τύπος, γιατί δεν μπορούμε να παρακάμψουμε όσα λέει ο νόμος να κάνουμε. Αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, επί της ουσίας το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι οδηγός. Σε αντίθεση με τον Χρήστο Σπίρτζη που τον πιάνει η αποσβεστική προθεσμία, εμείς γκρεμίζουμε τον μύθο ότι καλύπτουμε τον Καραμανλή. Γκρεμίστηκε ο μύθος ότι βάλαμε τον Καραμανλή υποψήφιο βουλευτή για να μη δικαστεί».

ΠΗΓΗ: protothema.gr