Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΥπουργείο Εξωτερικών σε Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο:...

Υπουργείο Εξωτερικών σε Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο: Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων εκ μέρους της Άγκυρας και διαμηνύει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα γκρίζων ζωνών που έθεσε η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Our Ocean Conference» που διοργανώνει η χώρα μας.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.

«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρουσίαση που έγινε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη για το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η χώρα μας «Our Ocean Conference» δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο και ένα ακομη θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Σχετικά με τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα ανέφερε ότι τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά κριτήρια για την χάραξη του Θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου, η Τουρκία έσπευσε να αντιδράσει και μάλιστα με αρκετά πρωτόγνωρο τρόπο εκδίδοντας ανακοίνωση χθες τα μεσάνυχτα.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, ουσιαστικά επαναφέρει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» κάνοντας λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Κατηγορεί επίσης την χώρα μας ότι χρησιμοποίει περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και προειδοποιεί την Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».

Το τουρκικο ΥΠΕΞ μάλιστα υποκριτικά δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα για «τα ζητήματα περιβάλλοντος όπως προβλέπει το ναυτικό δίκαιο για τις κλειστές η ημίκλειστες θάλασσες» ζητωντας λιγο πολύ την από κοινού άσκηση αρμοδιοτήτων σε περιοχές είτε ελληνικής κυριαρχίας είτε εντός ελληνικής αρμοδιότητας.

turkiko-ypex
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης

Ο ρόλος της εκλογικής ήττας Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές

Είναι προφανές και από την τελευταία εξέλιξη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μετά και το σοκ των εκλογών, δεν έχει σκοπό να αφήσει κανένα θέμα εξωτερικής πολιτικής να γίνει εργαλείο στα χέρια της αντιπολίτευσης και ειδικά του CHP. Το CHP, το κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο στις Δημοτικές Εκλογές και στο οποίο ανήκουν και οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, είναι αυτό που συστηματικά τα τελευταία χρόνια κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «εγκατέλειψε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα». Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τις έρευνες που πρόκειται να διεξαχθούν για την μελέτη των σεισμικών ρηγμάτων στο Αιγαίο η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, θέλοντας έτσι να τορπιλίσει το κλίμα και να εκβιάσει μια αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο τρόπος αντίδρασης του τουρκικού ΥΠΕΞ πάντως δείχνει τα πολύ ευαίσθητα και εύθραυστα σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών (όπως από την πρώτη στιγμή εείχαμε επισημάνει) καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ύφεση στο Αιγάιο η Ελλάδα θα πρέπει να απέχει από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών αρμοδιοτήτων της οδηγώντας ετσι σε μια ιδιότυπη φιλανδοποίηση του Αιγαίου.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ