Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται σε άσκηση πλημμεληματικής δίωξης για τον πρώην υπουργό και εκτιμά ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή του το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου
Θέμα ολίγων ημερών πρέπει να θεωρείται η αυτόνομη πρόταση της ΝΔ αναφορικά με την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στον απόηχο της χθεσινής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, την οποία το κυβερνών κόμμα αποδομεί ως νομικά ατεκμηρίωτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται σε άσκηση πλημμεληματικής δίωξης για τον πρώην υπουργό και εκτιμά ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή του το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», καθώς έχει προηγηθεί μια ουσιαστική έρευνα που περιγράφεται στην ογκωδέστατη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή προ ημερών.
Το αδίκημα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την περίπτωση του κ. Καραμανλή είναι η παράβαση καθήκοντος, ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν ως αποσβεσθέντα τα όποια αδικήματα μπορεί να αφορούν τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και λογικά η πρόταση της ΝΔ δεν θα τον συμπεριλαμβάνει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξεπλάγησαν από τη συλλογιστική και το νομικό σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και εξαπολύουν δριμύτατα πυρά προς τη Χαριλάου Τρικούπη για προσπάθεια περιγραφής κακουργημάτων «με το στανιό». «Φαίνεται, ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, έχει ζηλέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Δόγμα Πολάκη που ήθελε αδιακρίτως «να μπουν κάποιοι στη φυλακή», αλλά και τις πρακτικές Παπαγγελόπουλου που προέτρεπε εισαγγελείς να «τραβήξουν μία δίωξη» χωρίς στοιχεία και να πάει ο άλλος να αποδείξει την αθωότητά του, αντιστρέφοντας πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», σχολίαζαν γαλάζιες πηγές, στον απόηχο της πρότασης της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν χρειάζεται να συνυπογράφει κείμενα με την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς έχει υιοθετήσει τις πρακτικές της.
Η εποπτεία, η ΡΑΣ και οι υφυπουργοί
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ είναι εκ προοιμίου έωλο, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών έχουν διοικητική ευθύνη επί του σιδηροδρόμου και όχι ευθύνη επί της ασφάλειας των μεταφορών. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι αρμόδια για να εκδίδει συστάσεις ασφαλείας είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η οποία, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά πιστοποίησε και την καλή λειτουργία του σιδηροδρόμου. Μάλιστα, από την κυβέρνηση επικαλούνται και τη βεβαίωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA), τονίζοντας ότι ένας υπουργός δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά.
Μάλιστα, «γαλάζιες» πηγές αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του στην πραγματικότητα εξισώνει τυχόν πολιτικές ευθύνες με ποινικές και μάλιστα με την ιδιαίτερα βαριά απαξία μιας κακουργηματικής κατηγορίας. «Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννά για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, με την ίδια λογική όλοι οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να είναι ποινικά ελεγχόμενοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ), όλοι οι υπουργοί Υγείας για τις ελλείψεις σε γιατρούς ή διασώστες ΕΚΑΒ ή μη επαρκή υποδομή κ.λ.π», ανταπαντά η ΝΔ.
Ένα επιπρόσθετο σημείο κριτικής επί του «πράσινου» κατηγορητηρίου είναι ότι περιλαμβάνει και μια σειρά υφυπουργών, στη βάση του ότι τους κοινοποιούνταν ενημερώσεις και εξώδικα από στελέχη του σιδηροδρόμου, ενώ οι καταθέσεις των διευθυντών του υπουργείου Υποδομών και άρα η δικογραφία περιλαμβάνει μόνο τα ονόματα των δύο πρώην υπουργών κ. Καραμανλή και Σπίρτζη.
Από τη ΝΔ χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ επιχείρηση εντυπωσιασμού με τη συμπερίληψη μιας σειράς ακόμα πολιτικών προσώπων, ενώ επίσης επισημαίνουν ότι είναι αντιφατικό τα στελέχη του υπουργείου που θα έπρεπε να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για ζητήματα ασφαλείας να διώκονται για κακούργημα και το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει να αποδώσει την ίδια κατηγορία στα πολιτικά πρόσωπα που οι υπηρεσιακοί θα έπρεπε να ενημερώνουν.
Σύγκρουση
Η ΝΔ θα περιμένει τις επόμενες μέρες την κατάθεση και της πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί, ενώ υπάρχει συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρώην υπουργό κ. Καραμανλή. Από τη στιγμή της παρουσίασης και της πρότασης της ΝΔ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για την κοινοβουλευτική σύγκρουση επί των διαφορετικών προτάσεων σε μερικές μέρες, ενώ θα ακολουθήσει και η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Τότε, το «ντιμπέιτ» θα συνεχιστεί επί της διάρκειάς της, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τη ρότα του κ. Τριαντόπουλου προς το Δικαστικό Συμβούλιο, αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια μόνο στη συζήτηση για την άσκηση δίωξης στο πρόσωπό του από την Προανακριτική.
ΠΗΓΗ: protothema.gr