Πανεπιστήμια: Επιμένει στο δόγμα Νόμος και Τάξη η κυβέρνηση – Πυρά από κόμματα

0
4
Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για την «ασφάλεια» στα Πανεπιστήμια.
Πανεπιστήμια

Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για την «ασφάλεια» στα Πανεπιστήμια

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναφορά του δόγματος Νόμος και Τάξη στα Πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι μεμονωμένα περιστατικά όπως στη Νομική και την Πολυτεχνειούπολη. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται η «αυτοματοποίηση» των διαγραφών όσων φοιτητών αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε επεισόδια, με εκπροσώπους κομμάτων να μιλούν για παρέμβαση στα Πανεπιστήμια.

«Εδώ η κυβέρνηση θέλει να φαίνεται ότι το κράτος έρχεται και είναι ‘μπαμπούλας’», τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς. « Οι διαγραφές δεν πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα. Εμείς λέμε αυτοδιοίκητο (των Πανεπιστημίων). Τα πανεπιστήμια να πιεστούν να έχουν κανονισμούς, να έχουν οργανισμούς και αυτά να αναφέρουν», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «στα πανεπιστήμια εμείς λέμε ότι έχει καταγραφεί μια πολύ μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση το είχε βάλει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα από το 2019, το δόγμα νόμος και τάξη, θα υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια ειδικά σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Η κυβέρνηση το επικοινώνησε και η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία τότε είπε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι πανάκεια για όλα. Πολύ γρήγορα απέτυχε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και σήμερα έρχεται επειδή έγινε ένα τραγικό συμβάν να διαπιστώσει ξανά το πρόβλημα».

Πυρά στην κυβέρνηση για τα αυταρχικά σχέδια για τα Πανεπιστήμια

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, τόνισε ότι «δεν νομοθετείς, ούτε βάζεις κανονιστικές διατάξεις με βάση ένα περιστατικό που έχει μια διάσταση».

«Αυτός που παραβατεί, να τιμωρείται» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Πριν φτάσουμε στην αποβολή, μπορούμε να έχουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικό, συνεργασίας, που να αποτρέπει; » διερωτήθηκε και σημείωσε: «Κάθε φορά που η ΝΔ βρίσκεται στριμωγμένη πολιτικά, τα δύο πράγματα που επιλέγει είναι νόμος και τάξη, για να βγει από τη δύσκολη θέση».

Ερωτηθείς για την θέσπιση κάρτας εισόδου στα Πανεπιστήμια ο κ. Γιαννούλης ανέφερε: «Το μέτρο είναι ψηφισμένο και δεν εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση απέτυχε και στην υλοποίηση και στην εφαρμογή εδώ και 6 χρόνια» και συνέχισε δηκτικά: «Ξέρετε τι καθήκοντα ασκούν τώρα οι 700 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί; Βγάζουν φωτοτυπίες».

Θριαμβολογίες εκπροσώπου ΝΔ για την κατάργηση του ασύλου

Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Σμυρλής, γενικός διευθυντής της ΝΔ υπεραμύνθηκε των αυταρχικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

«Η αντιπολίτευση, από όπου και αν προέρχεται, 45 χρόνια τώρα -γιατί από το ’19 δεν υπάρχει άσυλο, ήταν κατά της κατάργησης του ασύλου γιατί ήταν άσυλο ιδεών και δεν μπορούσε καν να υπάρχει αστυνομία μέσα…» είπε και συνέχισε: «Όχι τώρα ξαφνικά λέμε ‘α! πρέπει να παρεμβαίνει η Αστυνομία, να κάνει να ράνει’. Τώρα συζητάμε πάνω σε αυτό που έλεγε πάντα η ΝΔ, στο ότι δεν γίνεται να υπάρχει άσυλο και να μην υπάρχει ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια που είναι οι φοιτητές μας και το άσυλο ιδεών είναι να μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του. Δεν μπορεί να πει κάποιος την άποψή του και αν διαφωνείς με τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν στα πανεπιστήμια τότε απλά σε δέρνουν».

Προέβη παράλληλα σε θριαμβολογίες για την κατάργηση του ασύλου: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να λέμε ότι σε κάτι κάναμε λάθος… Δεν μπορεί η πανεπιστημιακή αστυνομία… Παρεμβαίνει η κανονική αστυνομία και δεν υπάρχει καμία κατάληψη, ενώ ήταν καταλήψεις παντού στα πανεπιστήμια. Εμείς καταργήσαμε το άσυλο, εμείς βάζουμε την αστυνομία μέσα, εμείς δεν αφήνουμε να υπάρχει καμία κατάληψη».

Συμπλήρωσε δε ότι «από εδώ και πέρα πρυτανικές Αρχές, φοιτητική κοινότητα, αστυνομία και κυβέρνηση θα πρέπει όλοι μαζί να βρουν μία λύση».

«Το μετρό θα πάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα»

Οι τρεις πολιτικοί μίλησαν και για την ασφάλεια στους δρόμους, μετά τα αλλεπάλληλα τροχαία με μεθυσμένους οδηγούς αλλά και την απόρριψη της πρότασης Κυρανάκη για τα ταξί.

«Η ουσία σε όλο αυτό είναι ότι πέφτουν προτάσεις, κάποιες υιοθετούνται κάποιες όχι. Το σίγουρο νομίζω είναι ότι το μετρό θα πάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες. Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λύση τελικά που θα επικρατήσει για να μπορούν τα Σαββατοκύριακα οι νέοι άνθρωποι να βγαίνουν, να πίνουν και να μην οδηγούν», είπε ο κ. Σμυρλής.

«Το πρώτο είναι να πούμε να μην πίνουν πάρα πολύ και αυτό να είναι το μήνυμα. Να δούμε πώς μπορούν στο θέμα των ΜΜΜ να υπάρχουν αλλαγές ενδεχομένως, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Τσουκαλάς.

«Αν επιχειρήσει η ελληνική Πολιτεία να κάνει καθημερινούς, αιφνιδιαστικούς ελέγχους έξω από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, με αυστηρότατες ποινές, νιώθω ότι θα είμαι πιο ασφαλής όταν θα βγει το παιδί μου το βράδυ έξω», είπε ο Χρήστος Γιαννούλης.

ΠΗΓΗ: in.gr