Οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν στην άρση των περιορισμών για τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού αλλά και στον λεγόμενο νέο Οικοδομικό Κανονισμό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρoκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει δύο σημαντικές τροπολογίες το βράδυ της Τρίτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν στην άρση των περιορισμών για τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε εταιρίες του εξωτερικού αλλά και στον λεγόμενο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η πρώτη ρύθμιση, αφορά στην άρση της καθολικής απαγόρευσης που είχε εισάγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς «ο ανωτέρω σημαντικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας, όπως κατοχυρώνεται κατά το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, χρήζει εξορθολογισμού».
«Τούτο είναι αναγκαίο διότι τα ανωτέρω πρόσωπα που απλώς τυγχάνει να συνδέονται προσωπικά με πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν επιλέξει τα ίδια μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα. Κρίνεται, συνεπώς, αναλογικότερο να απαγορεύεται να συμμετέχουν όχι σε κάθε εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε όσες εταιρείες έχουν πραγματική καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
«Η κυβέρνηση φέρνει νύχτα χωρίς διαβούλευση τροπολογία και το πρωί έχει διανεμηθεί στα media non paper με 12 ερωτοαπαντήσεις. Τι παράσταση δώσατε πάλι; τι εμπαιγμός του κοινοβουλίου είναι αυτός; ποια είναι τα πρόσωπα στη πρώτη τροπολογία που νομοθετείτε; Ζητούμε από υπουργό Δικαιοσύνης αφού εξηγήσει γιατί ακολουθείται αυτή η πρακτική να τις παρασύρει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος.
«Αν υπάρχει ευαισθησία ευθύνη και στοιχειώδης σεμνότητα θα παρακαλούσα να εξηγήσει ο υπουργός δικαιοσύνης που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τη λογική του Αυριανισμού γιατί εισάγει τη λογική του Φλωριδισμού» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
« Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις με τροπολογίες σε νυχτερινές ώρες», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποσυρθεί τουλάχιστον η τροπολογία για το νέο οικοδομικό κανονισμό γιατί δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα με διαδικασίες fast track».
«Όλους τους προηγούμενους μήνες δεν έχει υπάρξει τρoπολογία που να κατατέθηκε νωρίς, δεν είναι ότι έχουμε μεμονωμένο φαινόμενο, είναι μανιέρα το κάνει η κυβέρνηση για να αιφνιδιάζει τους βουλευτές και να περνάνε ρυθμίσεις χωρίς έλεγχο», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης, Αλέξανδρος Καζαμίας.
Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης, αφού λίγο-πολύ πανηγύρισε για το “τέλος” των θεωριών συνωμοσίας στην υπόθεση των Τεμπών, υποστήριξε πως οι επίμαχες ρυθμίσεις έρχονται να λύσουν ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.
«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας. Ξεκίνησε συζήτηση με πολίτες Και έρχεται η ρύθμιση να δώσει λύση σε ένα τεράστιο κοινοβουλευτικό πρόβλημα που έχει προκύψει εναρμονιζόμενη με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, έχει μπλοκάρει δικαιώματα και προσδοκίες και πρέπει να το λύσουμε», είπε αναφερόμενος στον νέο οικοδομικό κανονισμό και πρόσθεσε «η δεύτερη αποκλείει πολιτικούς από χώρα που δεν συνεργάζεται με το φορολογικό καθεστώς. Εισάγει διαφάνεια και ξεκαθαρίζει έννοιες».
ΠΗΓΗ: in.gr