Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

5+2 για την αρχηγία

ΠΑΣΟΚ

Πέντε είναι μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς στους Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνο προστέθηκαν χθες η Μιλένα Αποστολάκη και ο «δικός μας» Μιχάλης Κατρίνης.

Μάλιστα, ο κ. Κατρίνης, για λόγους πολιτικής αρχής και ηθικής τάξης παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.Ο ΜιχάληςΚατρίνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη τόσο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, όσο και για την παραίτησή του. Η Χ. Τρικούπη αναφέρει ότι δεν θα γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Για την θέση Κατρίνη προαλείφεται πιθανότατα ο Παν. Δουδωνής ή ο Π. Χρηστίδης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στα επιτελεία των υποψηφίων

«Η διαδικασία είναι ανοιχτή, οι φιλοδοξίες είναι απολύτως θεμιτές» σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. «Καλοδεχούμενες όλες οι φωνές» είναι η πρώτη αντίδραση στα επιτελεία των Δούκα – Γερουλάνου.

«Οι νέες υποψηφιότητες δεν αμφισβητούν τον Δούκα ή τον Γερουλάνο, αλλά τον Ανδρουλάκη» σχολίαζε βουλευτής που δεν έχει εκφράσει ακόμη δημοσίως την προτίμησή του.

«Δεν περίμενα ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που αμφισβητούν την ηγεσία» δήλωσε, σκωπτικά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος («Κοινωνία Ώρα Mega»).

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στις εσωκομματικές εκλογές που ανακοίνωσε, στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Αμέσως σήκωσαν το χέρι και έθεσαν υποψηφιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος.

Η υποψηφιότητα της Μιλένας Αποστολάκη

Χθες το πρωί η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, ανακοίνωσε ότι θα είναι επίσης υποψήφια. Είναι η μόνη – μέχρι στιγμής – γυναικεία υποψηφιότητα, κάτι που φαίνεται ότι προσμέτρησε η κα Αποστολάκη, μαζί με την αποδοχή που εκτιμά ότι έχει από την βάση. Η Μιλένα Αποστολάκη δεν είχε θέσει θέμα ηγεσίας το βράδυ των εκλογών, τουναντίον ζητούσε νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου διέκρινε ότι υπάρχει χώρος.

Η δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη έχει ως εξής:

«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία. Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, τη δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή -που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης-, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και για αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού. Και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας, με τη μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξή του».

Τι θα κάνουν Γιαννακοπούλου – Διαμαντοπούλου

Τα φώτα πέφτουν πλέον στη Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και στην Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς η φημολογία περί υποβολής υποψηφιότητάς τους είναι έντονη.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο. Μίλησε για «το ΠΑΣΟΚ του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Μεταρρύθμισης, της αλήθειας, της λογικής και της ευθύνης», διαμηνύοντας: «Δεν έχει μέλλον αν παραμείνει κόμμα της περιφέρειας και των πενηντάρηδων και πάνω. Αν δεν γίνει το κόμμα που γοητεύει τους νέους. Που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών». Η Ν. Γιαννακοπούλου επιμένει σε «αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις εκφράζοντας καθαρό στίγμα», προτάσσοντας την πολιτική στον χώρο του Κέντρου, τις τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπεί στη Δυτική Αθήνα, τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται. Σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ανοιχτές πόρτες, και διατυπώνει την αγωνία της για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές ώστε να αναβαπτιστεί το κόμμα. Όσο για τις υποψηφιότητες, τις χαρακτηρίζει όλες καλοδεχούμενες και ότι συνιστούν πολύ μεγάλο πλούτο ιδεών της Κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου τηρεί σιγή ιχθύος, ωστόσο στο παρασκήνιο οι φήμες ότι σκέπτεται σοβαρά να είναι υποψήφια είναι έντονες. Έχει συνομιλήσει με εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ (για 1.500 λένε πληροφορίες) που έχουν χαρακτήρα βολιδοσκόπησης. Η ίδια στις συνομιλίες αυτές δείχνει να θεωρεί σημαντικό το να επιλεγεί ένας «πρωθυπουργοποιήσιμος» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχεις ιστορική ευθύνη να είσαι υποψήφια» είναι το κλίμα των εισηγήσεων που έχει δεχθεί. «Είναι προφανές ότι τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου αλλάζει το παιχνίδι» έλεγε πολύπειρο στέλεχος του κόμματος. Ωστόσο, οι κινήσεις είναι προσεκτικές, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της, οι οποίες δεν θα αργήσουν. «Είναι θέμα 7-10 ημερών» έλεγαν χαρακτηριστικά συνομιλητές της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ