Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟ Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος μιλάει στη «Πρώτη»: «Οφείλουμε να κάνουμε ότι...

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος μιλάει στη «Πρώτη»: «Οφείλουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο μπορούμε και για τους μαθητές μας»

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και ο απολογισμός για το τμήμα Παιδείας και δια βίου μάθησης του δήμου Πύργου είναι αναμφισβήτητα θετικός. Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα των σχολικών μονάδων σε όλο το δήμο. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πύργου Γιάννης Πλεμμένος μίλησε στην «Πρώτη» για τα έργα- δράσεις που υλοποιήθηκαν αλλά και για τη μεταστέγαση σχολικών μονάδων που αντιμετώπιζαν σοβαρότατα στεγαστικά προβλήματα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει. Θα θέλατε να μας πείτε σε ποια κατάσταση είναι σήμερα οι σχολικές μονάδες που θα υποδεχτούν τους μαθητές του δήμου Πύργου;

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, καθώς τα κτιριακά κυρίως προβλήματα σε όλες τις σχολικές μας μονάδες ήταν πάρα πολλά. Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως αντιδήμαρχος Παιδείας επικοινώνησα με όλους τους διευθυντές των σχολικών μας μονάδων προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των αναγκών που υπήρχαν. Αυτό όμως που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο καθώς οι ανάγκες ήταν τεράστιες. Βάλαμε προτεραιότητες και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε έργα, μικρά και μεγάλα σε όλες τις σχολικές μας μονάδες. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι τα σχολεία μας είναι σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με ότι υπήρχε πριν από τέσσερα χρόνια.  Υπάρχουν όμως ακόμα πάρα πολλά που θα πρέπει να γίνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που προχώρησε μία σειρά από μελέτες που ήδη έχουν εγκριθεί. Αναζητήσαμε και λαμβάνουμε χρηματοδότηση, για το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου, 2ο Γυμνάσιο- Λύκειο Πύργου, το Δημοτικό Σκουροχωρίου, το Νηπιαγωγείο- Δημοτικό της Αλφειούσας και 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και αυτή τη στιγμή αναμένουμε τον ανοιχτό διαγωνισμό προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων αυτών.

Υπήρξαν όμως σημαντικά προβλήματα και στα ειδικά σχολεία. Τις επόμενες ημέρες μεταφέρεται το ΕΝΕΕΓΥ-Λ (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο) στη περιοχή της Μυρτιάς αλλά και το ειδικό δημοτικό από τα Λαστέϊκα στο χώρο του πρώην 11ου Δημοτικού στα Λιθαράκια. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο θα συστεγάζεται με 3ο νηπιαγωγείο Πύργου, στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, καθώς στόχος μας είναι να «ανοίξουν» οι πολίτες του Πύργου την αγκαλιά τους στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί σαν άνθρωποι αλλά είμαστε όλοι ίσιοι και αυτό δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια, οφείλουμε να το κάνουμε και πράξη.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς στα σχολεία μας έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, καθώς και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κατανόησε πλήρως τις αυξημένες ανάγκες που υπήρχαν και στήριξε ουσιαστικά την προσπάθεια που κάναμε. Δεν θα αναφερθώ στις αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ούτε στο ότι μετά από πολλά χρόνια βάφτηκαν σχολεία. Καταφέραμε όμως να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα μόνωσης σχολικών μονάδων που κυριολεκτικά έμπαζαν νερά, προχωρήσαμε στην επισκευή περιφράξεων σχολείων, κάναμε εκτεταμένες επισκευές σε προαύλιους χώρους σχολικών μονάδων… κάναμε παρεμβάσεις ακόμα και σε διαλυμένες τουαλέτες σχολείων. Γενικά προσπαθήσαμε πολύ για να ανταποκριθούμε σε μία σειρά από εργασίες που ζητήθηκαν από τους διευθυντές, τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων. Επειδή όμως πρέπει να κοιτάμε και στο μέλλον προχωράμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε τρείς μεγάλες σχολικές μονάδες του δήμου μας. Τέλος από σήμερα ξεκινά και η διανομή συνολικά δεκαπέντε απινιδωτών σε ισάριθμες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οφείλουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο μπορούμε και για τους μαθητές μας αλλά και για τα σχολεία μας.

Κατά την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ήρθατε αντιμέτωποι με ένα σημαντικό πρόβλημα. Αναφέρομαι στα φαινόμενα bullying και στην παραβατικότητα που σημειώθηκε. Γνωρίζουμε τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Δήμου Πύργου, όπως η συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού» αλλά και η επίσκεψη του ψυχολόγου- Δημήτρη Σούρα. Θεωρείτε ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα ή θα γίνουμε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο;

Τα ζητήματα του bullying και της παραβατικότητας δεν είναι «ίωση» για να μπορούν να αντιμετωπιστούν με έναν απλό τρόπο. Σαφώς έγιναν ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή και θα συνεχίσουν να γίνονται καθώς αυτό το οποίο απαιτείται είναι η ευαισθητοποίηση όλων όσων σχετίζονται με τα ζητήματα εκπαίδευσης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι σωστά προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν παραβατικές συμπεριφορές –ολίγων έστω μαθητών. Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προλαβαίνουμε και φαινόμενα εν τη γενέσει τους – πριν δηλαδή αυτά πάρουν διαστάσεις. Οφείλουμε να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά μας που είναι το μέλλον του τόπου μας. Όλα το προηγούμενο διάστημα είχαμε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς και αυτός είναι ο λόγος που είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ήταν στο πλευρό μας οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, η αστυνομία, το «Χαμόγελο του Παιδιού» και όλοι μαζί ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας καταφέραμε να προχωρήσουμε σε συντονισμένες δράσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε.

Μιλώντας για δράσεις δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε μιλήσει στους μαθητές για θέματα εθελοντισμού, ενώ είστε ο άνθρωπος που έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με τον εθελοντισμό στο Πύργο. Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο εθελοντισμός στη ζωή μας;

Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να προσφέρεις έστω και το ελάχιστο σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για εμένα ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής… περισσότερη χαρά λαμβάνει εκείνος ο οποίος προσφέρει παρά εκείνος που δέχεται την προσφορά. Δεν είναι δυνατό να βλέπεις τον διπλανό σου να υποφέρει και να μην κάνεις κάτι για να τον βοηθήσεις- στον βαθμό που ο καθένας μας μπορεί. Η Ηλεία το 2007 δέχτηκε ένα τεράστιο «κύμα συμπαράστασης» από απλούς ανθρώπους και αυτό είναι το σημαντικότερα μάθημα που λάβαμε ως περιοχή. Το να πηγαίνεις εθελοντικά και να καθαρίζεις τη παραλία, ή το δρόμο από τα μικρά σκουπίδια, το να βοηθάς χωρίς αντάλλαγμα εκεί που υπάρχει ανάγκη, είναι κάτι το οποίο κάνεις πρώτα για εσένα και μετά για όλους τους άλλους. Εθελοντής είναι ο ενεργός πολίτης, ο πολίτης της προσφοράς και της δράσης. Εθελοντής είναι εκείνος που θέλει πραγματικά να κάνει τον κόσμο γύρω του καλύτερο και παλεύει για αυτό. Εθελοντής είναι εκείνος ο οποίος νοιάζεται πραγματικά, βοηθάει εκείνον που είναι δίπλα του χωρίς να επιζητά ανταλλάγματα. Εάν όλοι εθελοντικά βοηθούσαμε τους συνανθρώπους μας, φροντίζαμε για το περιβάλλον, συμμετείχαμε σε οργανωμένες δράσεις τότε να είστε σίγουροι ότι ο τόπος μας θα ήταν καλύτερος. Αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο προσπαθώ να περάσω στα παιδιά μας… προκειμένου στο μέλλον να έχουμε ακόμα περισσότερου ενεργούς- σκεπτόμενους πολίτες.

30

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Συνήθως ευχόμαστε τόσο στους μαθητές μας όσο και στους εκπαιδευτικούς «καλή σχολική χρονιά» με ότι αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει η έννοια των λέξεων αυτών. Εγώ θα πω ότι τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει είναι ευκαιρία να θέσουμε την εκπαίδευση σε νέες ακόμα πιο ισχυρές βάσεις. Δεν είναι μόνο οι γνώσεις που θα λάβουν τα παιδιά μας από το σχολείο, είναι και οι αρχές που θα λάβουν τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς τους. Μέσα από τα σχολεία μας δεν βγαίνουν απλά μαθητές με γνώσεις στη λογοτεχνία, τα μαθηματική, τη φυσική ή τη χημεία… Βγαίνει το αύριο του τόπου μας που είναι τα ίδια τα παιδιά μας.

FOTO PLEMMENOS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ