Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική Επικαιρότητα«Ισχυρό ΕΣΥ για αξιοπρεπή δημόσια υγεία»

«Ισχυρό ΕΣΥ για αξιοπρεπή δημόσια υγεία»

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, υπ. Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την τετραετία που πέρασε το δημόσιο σύστημα υγείας οπισθοδρόμησε. Αρκεί, μια επίσκεψη στις δημόσιες δομές υγείας, για να αντιληφθεί κάποιος τη δραματική θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Υποστελεχωμένες κλινικές και αποχωρήσεις γιατρών, τεράστιες λίστες αναμονής και αναστολές χειρουργείων, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα όρια του burn out, ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα, συνθέτουν ένα περιβάλλον απαξίωσης και όξυνσης ανισοτήτων. Αυτή η διαλυτική κατάσταση είναι μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αυτοί που δίνουν καθημερινά τη μάχη της αξιοπρεπούς παροχής υγειονομικών υπηρεσιών είναι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας.

Εμείς στην Ηλεία έχουμε το «θλιβερό» προνόμιο να βιώνουμε στο μέγιστο βαθμό τα ισοπεδωτικά αποτελέσματα των πολιτικών της απερχόμενης κυβέρνησης. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο νομός βρίσκεται υπό καθεστώς υγειονομικής φτώχειας και κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. Τα νοσοκομεία της περιοχής μας, όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, αλλά, αντιθέτως, έχασαν πολύτιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικότερα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αποχωρήσει 25 γιατροί και δεν έχει έρθει κανείς! Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποστελέχωσης είναι η παθολογική κλινική, που προσπαθεί να λειτουργήσει με μόλις 2 παθολόγους.   

Προκειμένου να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία μου, κατέθεσε και τροπολογία που προέβλεπε την ένταξη της Ηλείας στις Άγονες και Προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή, στα πλαίσια της ευρύτερης αδιαφορίας της για τον νομό.

Απέναντι στην υποβάθμιση και στην εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας που έχουν δημιουργήσει οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνώντων, υπάρχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ένα οραματικό σχέδιο για τη δημόσια περίθαλψη, για ένα ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ, που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Βασικοί άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Υγεία είναι:

  • η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,
  • η γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ,
  • το νέο πλαίσιο συνθηκών εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης των νέων επαγγελματιών υγείας,
  • τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές,
  • η ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας,
  • η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, με επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ και των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση,
  • η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ.

Την 21η Μαΐου, οι προοδευτικοί πολίτες της Ηλείας γυρίζουμε την πλάτη στην ανίκανη και αδιάφορη κυβέρνηση, που ναρκοθέτησε το δημόσιο σύστημα υγείας. Μόνη λύση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το σχέδιό του για ενδυνάμωση και ανάταξη του ΕΣΥ, με αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψη. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ