Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΜιχάλης Κατρίνης: «Η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος πόλος ανάπτυξης»

Μιχάλης Κατρίνης: «Η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος πόλος ανάπτυξης»

«Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς αφήνει στην Αρχαία Ολυμπία μόνο τη σκόνη από την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, κάθε 4 χρόνια.

Αξιοποίηση όμως της Ολυμπιακής κληρονομιάς σημαίνει πολλά άλλα πράγματα, κυρίως πράγματα που θα έχουν άμεσα και χειροπιαστά οφέλη για τον τόπο, όχι κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά κάθε μέρα», τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης στις συζητήσεις του με τους πολίτες.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο brand για την Αρχαία Ολυμπία.

 Η εικόνα που έχει σήμερα ο κόσμος για την Αρχαία Ολυμπία παραπέμπει στον αρχαιολογικό χώρο, εμείς όμως θέλουμε να καταστήσουμε την Αρχαία Ολυμπία ένα ζωντανό και δυναμικό οργανισμό.

Έναν οργανισμό που θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, όχι μόνο για το πολιτιστικό και ιστορικό του κεφάλαιο, αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρει, για τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα, για τις υποδομές που θα συνδέσουν το χθες με το σήμερα, την ιστορία με τη σύγχρονη Αρχαία Ολυμπία»,  ανέφερε ο υπ.Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας:

-Την αναβάθμιση του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

-Τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου εικονικής πραγματικότητας, αποκλειστικά αφιερωμένου στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

-Την διεκδίκηση μιας μεγάλης ιδέας με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως η κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου  για αγώνες στίβου στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας, στο οποίο θα φιλοξενούνται παγκόσμια μίτινγκ αλλά θα αποτελέσει και το σπίτι του ελληνικού στίβου.

Εάν έχουμε ένα τέτοιο στάδιο για στίβο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα βρει εξαιρετικά ελκυστική την ιδέα να εντάξει την Αρχαία Ολυμπία στα DiamondLeague, συνδέοντας ταυτόχρονα τη διοργάνωση με την Ολυμπιακή Ιδέα, θα προσελκύει επισκέπτες, ενώ θα μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και χώρο αθλητικής προετοιμασίας για αθλητές.

Αξίζει,επίσης, να διοργανώνεται στην Αρχαία Ολυμπία, σε κάθε Ολυμπιακή χρονιά, μια παράλληλη Ολυμπιάδα Πολιτισμού που θα γίνει θεσμός για την περιοχή.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προτάσεις για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ.Κατρίνης συμπεριέλαβε σε αυτές:

– Τον κεντρικό ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας στην επαναφορά της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

-Το  θεματικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, που περιλαμβάνεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

-Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα ‘’Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη’’ και την ένωση με την Πελοπόννησο που θα καταστήσει την Αρχαία Ολυμπία αναντικατάστατο προορισμό

– Το άνοιγμα της Ολυμπίαςστο θαλάσσιο μέτωπο, σε συνδυασμό με τους κεντρικούς οδικούς άξονες που είναι υπό κατασκευή

– Ένα νέο και εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή.

– Τη σύνδεση Αρχαίας Ολυμπίας με τον ορεινό όγκο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού 12 μήνες το χρόνο και την αξιοποίηση των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων της περιοχής σε συνέργεια με τις τουριστικές ροές

-Την πολιτιστική ‘’ενοποίηση’’ Αρχαίας Ολυμπίας- Αρχαίας Ήλιδας- Επικούρειου Απόλλωνα

– Την ενίσχυση των υποδομών υγείας για να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ροές επισκεπτών

«Με την σοβαρότητα και τον σεβασμό που αξίζει»

«Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, έχει αποδειχθεί πλέον πως ήταν ‘’λόγια του αέρα’’. Καμία διαβεβαίωση για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης που συνέταξε η διαΝEOσις, κανένα όραμα, κανένα πλάνο, για την ουσιαστική και αυτόνομη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την Αρχαία Ολυμπία με την σοβαρότητα και τον σεβασμό που της αξίζει», υπογραμμίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ