Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική Επικαιρότητα‘’Οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη’’

’Οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη’’

Μιχάλης Κατρίνης υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής

Ευρεία συζήτηση με επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Ηλείας είχε ο υπ. Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, κατά την επίσκεψή του στην αγορά σε πολλές πόλεις του νομού.

Θέμα συζήτησης η κατάσταση στην αγορά αλλά και ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από την ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά ωθούνται στο περιθώριο , αφού όπως επισήμανε ο κ.Κατρίνης:

– Οι τζίροι μειώνονται για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα περιθώρια κέρδους ελαχιστοποιούνται, λόγω της ακρίβειας

-Πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο μεγάλες και όχι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, όταν η χώρα έχει 830.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσοι δοκίμασαν να μπουν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή στο Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν πικρή εμπειρία.

-Τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικά, το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά δεν χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια άντλησε το ίδιο ρευστότητα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

-Η κυβέρνηση απέκλεισε από την πρόσβαση στους πόρους 13 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Μόνο το 6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ αποκλείεται και από τον αναπτυξιακό νόμο λόγω έλλειψης πιστοληπτικής ικανότητας, παρά το ότι οι προτάσεις που καταθέτουν εγκρίνονται.

-Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που υποτίθεται θα χρηματοδοτούσε τις μικρές επιχειρήσεις έχει θέσει τόσο αυστηρά κριτήρια που τις αποκλείει από τη δανειοδότηση.

-Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί, όπως δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις οφειλών αφού η αδυναμία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οδηγεί στο να ‘’χάνονται ‘’ οι ρυθμίσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μόλις 6% των συνολικών οφειλών στον ΕΦΚΑ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης

-Επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Πάνω από 4 εκατ. ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία και τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σε απόλυτο αριθμό.

-Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βίαιη αλλαγή της δομής της ελληνικής οικονομίας. Μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται στο περιθώριο ή στο κλείσιμο ή πέφτουν θύματα επιθετικών εξαγορών που βαφτίζονται από την κυβέρνηση ‘’άμεσες ξένες επενδύσεις’’.

Παράλληλα ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

1)  Δυνατότητα ένταξης όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

2) Χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ,προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές.

3) Μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων, ειδικά όταν συνδέονται με νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις

4) Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προχωρούν σε συνεργασίες και δικτυώσεις και ειδικές γραμμές χρηματοδότησης για καινοτόμες- ψηφιακές επενδύσεις.

5) Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό

6) Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σε μονοπωλιακούς τομείς της οικονομίας.

7) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις και «κούρεμα» 30%για όσους είναι  συνεπείς.

8) Επιβολή κανόνων για τη λειτουργία των funds και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες με αύξηση του αριθμού των δόσεων και δυνατότητα αξιολόγησης αντιπρότασης από το δανειολήπτη μέσα από έναν αντικειμενικό μηχανισμό.

‘’ Είναι θεμελιώδεις οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι στη χώρα πρέπει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις , αντιμετωπίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως βάρος και τις βαφτίζει ‘’ανταγωνιστικό μειονέκτημα της οικονομίας και της χώρας’’.

Το πραγματικό βάρος όμως και το εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και κυρίως η απροθυμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσουν και να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Δικαίωμα στη ζωή και στην ανάπτυξη έχουν όμως όλοι οι μικροί επιχειρηματίες και επαγγελματίες Και για το ΠΑΣΟΚ, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις που άντεξαν στις συνεχόμενες κρίσεις, αποτελούν προτεραιότητα για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας.’’

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ