Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΔιονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα καύσιμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα καύσιμα»

Η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει και να σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να διαχειριστεί την κρίση. Επιμένει στις ίδιες αδιέξοδες και άδικες πολιτικές, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, βάζοντας πλάτη στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. 

Δυστυχώς, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι τιμές στα καύσιμα συνεχίζουν να είναι υψηλές, ενώ αναμένονται και νέες αυξήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξαιτίας της μείωσης παραγωγής πετρελαίου που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Πρόκειται για μια ασφυκτική κατάσταση με δραματικές συνέπειες. Ήδη η χώρα μας βρίσκεται εδώ και μήνες στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων εντός Ε.Ε., ενώ είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια με όρους αγοραστικής δύναμης.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως ο κλάδος των πετρελαιοειδών έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, το υψηλό κόστος των καυσίμων αποτελεί καθοριστικό ανασταλτικό παράγοντα για τη βελτίωσή της. Ταυτόχρονα,  οι καταναλωτές βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και βλέπουν την αγοραστική δύναμή τους να καταρρέει.

Για αυτή τη δυσχερή κατάσταση, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι ευθύνεται και η δυσλειτουργία του ανταγωνισμού σε στάδια παραγωγής και διανομής των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει διαδικασία κανονιστικής παρέμβασης, σε συνέχεια έρευνας για την αγορά υγρών καυσίμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, έχει προτείνει εδώ και καιρό τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε., την κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τη διενέργεια συχνών και αποτελεσματικών ελέγχων και την ενίσχυση του εισοδήματος σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες και συνταξιούχους.

Ειδικά για το ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς καυσίμων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  με ερώτησή μας καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:  

  • Σκοπεύει να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά καυσίμων προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών;
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων από την αρχή της ενεργειακής κρίσης έως σήμερα; Πόσα και τι ύψους πρόστιμα έχουν επιβληθεί;
  • Είναι ενήμερος για το πώς προχωράει η σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματά της;

Τα καύσιμα αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές, ενώ συνδέονται άμεσα με την επιχειρηματικότητα και τις οικονομικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον εφιάλτη της ακρίβειας. Μόνη λύση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια και την αδικία, για να μειωθούν οι τιμές και να σταθεί όρθια η κοινωνία. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ