Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική Επικαιρότητα«Οριστική λύση για τις εκτάσεις στην περιοχή της Γλύφας»

«Οριστική λύση για τις εκτάσεις στην περιοχή της Γλύφας»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

-Συμπεριλήφθηκε σχετική διάταξη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

-Προς ψήφιση στη Βουλή την Μεγάλη Εβδομάδα

«Ομηρία» τέλος για τους κατόχους εκτάσεων στην περιοχή της Γλύφας του Δήμου Πηνειού, με την σχετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, στην κατεύθυνση των προτάσεων και των παρεμβάσεων που είχε κάνει για το θέμα ο βουλευτής του Νομού Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η εκκρεμότητα με τις εκτάσεις των προσφύγων στη Γλύφα και η ανάγκη να βρεθεί η λύση που απαιτείται για να αποτελούν νόμιμες ιδιοκτησίες τους, απασχόλησε ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες τον Ηλείο βουλευτή ο οποίος έκανε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα,  με τις προσπάθειες να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ενταχθεί η σχετική διάταξη στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο.

Οι παρεμβάσεις είχαν αίσια έκβαση και στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών:  «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού -Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις», συμπεριλαμβάνεται το Άρθρο 17 «Εκποίηση χωρίς δημοπρασία έκτασης στην περιοχή «Γλύφα» της δημοτικής κοινότητας Λυγιάς της δημοτικής ενότητας Βαρθολομιού του δήμου Πηνειού».

Τι προβλέπεται στο Άρθρο 17

Το άρθρο προβλέπει ότι:  Μετά από αίτηση δημοτών ή κατοίκων της περιοχής «Γλύφας» που υποβάλλεται στον δήμο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δύναται να εκποιηθεί χωρίς δημοπρασία έκταση που έχει περιέλθει στην κυριότητα του δήμου με οποιονδήποτε τρόπο και κατέχεται αυθαιρέτως κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εάν η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται εντός ρυμοτομικού σχεδίου ή ορίων οικισμού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν ενός αρτίου οικοπέδου, εκτός εάν η ύπαρξη κτίσματος προϋποθέτει μεγαλύτερο εμβαδόν οικοπέδου κατά τους ισχύοντες όρους δόμησης, οπότε είναι δυνατή η παραχώρηση της επιπλέον αναγκαίας έκτασης.

Εάν η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν αρτιότητας που προβλέπεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την περιοχή του ακινήτου.

Στην παράγραφο (2) του σχετικού άρθρου επισημαίνεται ότι:  Η εκποίηση είναι δυνατή, εφόσον οι αιτούντες κατέχουν αποδεδειγμένα αδιαλείπτως, συνυπολογιζόμενου του χρόνου του δικαιοπαρόχου, κατά την τελευταία εικοσαετία και έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, έκταση στην περιοχή «Γλύφα».

Στις επιμέρους παραγράφους γίνεται αναλυτική αναφορά τι προβλέπεται σε κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά όλες οι εκκρεμότητες και να μην υπάρξουν νέα προβλήματα στο μέλλον.

Τακτοποιείται εκκρεμότητα ετών

Ο κ. Νικολακόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς πρόκειται για μία εκκρεμότητα ετών και όπως επεσήμανε δίνεται τέλος με την καλύτερη δυνατή εξέλιξη για τους κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους είχε συναντηθεί και βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία, ώστε οι παραχωρηθείσες εκτάσεις που ανήκουν στους ίδιους να πάψου να εμφανίζονται ως δημοτικές.

Άλλωστε ο ίδιος, και με την  ιδιότητά του ως νομικός, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα δίνει την δυνατότητα τυπικής εξαγοράς και απόκτησης  των τίτλων των εκτάσεων στους κατοίκους του προσφυγικού οικισμού.

Το Νομοσχέδιο, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες Επιτροπές και την Μεγάλη Εβδομάδα θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ