Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΜιχάλης Κατρίνης: ‘’Όνειρο απατηλό η αυτοδυναμία’’

Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Όνειρο απατηλό η αυτοδυναμία’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  Μιχάλη Κατρίνη στον ΑΘΗΝΑ 9,84 fm και στον Μιχάλη Λεάνη

Για τo εκβιαστικό δίλλημα επιλογής, μόνο, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας,  ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: 

Πλέον η αυτοδυναμία, όπως την «οραματίζεται» η ΝΔ, αποτελεί ένα απατηλό όνειρο.

Άλλωστε, η αυτοδυναμία της ΝΔ, ως κυβερνητική διαχείριση και πρακτική άφησε αρνητικό αποτύπωμα.

Προκύπτει η ανάγκη να πάμε σε μία διαφορετική εποχή, με σχήματα συνεργασιών, τα οποία θα υπηρετούν προγραμματικές θέσεις και  θα υπηρετούνται από πρόσωπα που δεν θα συνδέονται με πρακτικές του παρελθόντος.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και τα στελέχη του «επιτελικού κράτους» δεν θα έπρεπε, όμως, να ποντάρουν σε εκβιαστικά διλήμματα και λογικές αυτοδυναμίας.

Γιατί αν κάνει κάποιος μια αποτίμηση σε κομβικά ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας των πολιτών, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάιο του 2023, θα δει ότι η παρούσα-αυτοδύναμη-κυβέρνηση δεν κατάφερε να βελτιώσει τίποτα.

Είναι λοιπόν ανάγκη, να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή, με διαφορετικές πολιτικές.

Εδώ, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς και καταθέτουμε τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις μας που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν πολιτικές της επόμενης  κυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Γι΄ αυτό λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα «πετάξει» την ψήφο των πολιτών, όπως απολύτως αυτάρεσκα λέει ότι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας σε δεύτερες και πιθανόν και τρίτες εκλογές, βάζοντας την χώρα σε πολιτικές περιπέτειες.

Για την προεκλογική ατζέντα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: 

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη λογική της  λασπολογίας που κυριαρχεί σήμερα στην δημόσια συζήτηση, αλλά αντίθετα ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, μερικά από τα οποία είναι:

Η δημόσια υγεία η οποία είναι  για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Μέσα μάλιστα στην πανδημία όλοι οι πολίτες το αναγνώρισαν, πλην της κυβέρνησης, η οποία έκανε ελάχιστα, προκειμένου να την ενισχύσει. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς προτείνουμε την στήριξη του ΕΣΥ μέσα από τον επανακαθορισμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυσή του και από τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τα δάνεια, οι οφειλές σε τράπεζες, σε funds,  εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και καιρό προτείνει τη ρύθμιση οφειλών σε ΕΦΚΑ-εφορία σε 120 δόσεις με 30% κούρεμα  και βεβαίως την επαναφορά της προστασίας της  πρώτης κατοικίας, με δικαίωμα των δανειοληπτών να διαπραγματεύονται την αγορά του δανείου με τα funds, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν ασύδοτα χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις, με την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Η κοινωνική κατοικία.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για 150.000 κατοικίες που θα δοθούν σε νέα ζευγάρια, τα οποία σήμερα δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τα τραπεζικά «γκισέ», προκειμένου να πάρουν στεγαστικό δάνειο, για να στεγάσουν τα όνειρα τους.

Οι εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο θα διασφαλίζονται ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι, από τη στιγμή ιδίως που πάνω από τις μισές νέες προσλήψεις αφορούν είτε εκ περιτροπής, είτε θέσεις ημιαπασχόλησης, ενώ θα πρέπει να εδραιωθούν οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 25%, όταν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από το 70-80%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ