Κατά ριπάς 17 Ιουνίου

0
265

Αναμένοντας νέα τοποθέτηση

Μόνο ως «ως κεραυνός εν αιθρία» δεν «έσκασε» το δημοσίευμα του Politico, που αναφερόταν στο σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να «καρατομήσει» την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προτείνοντας στους αρχηγούς της Ε.Ε. να πάρει την θέση του επικεφαλής της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται άλλωστε για ένα σενάριο που είχε «παίξει» ξανά πριν από κάτι μήνες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βέβαια να το απορρίπτει και μάλιστα κατηγορηματικά.

Έβλεπε μπροστά

Ήταν το 2017 όταν η αείµνηστη Φώφη Γεννηµατά, κάλεσε όλα τα κόµµατα και τις πολιτικές κινήσεις του προοδευτικού χώρου να συµµετάσχουν σε µια ανοιχτή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, σε εκείνες τις εκλογές, την ηγεσία της Κεντροαριστεράς διεκδίκησαν, η Φώφη Γεννηµατά, ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του «Ποταµιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης  – υποστηριζόµενος από τη ∆ΗΜΑΡ-, καθώς και άλλα έξι πρόσωπα. Η Φώφη κέρδισε κατά κράτος τους «αντιπάλους» της, φέρνοντάς τους στο «γήπεδο» του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δοκιµάσουν την τύχη τους.  Μπορεί το εγχείρημα της Φώφης να μην είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ίδια έβλεπε πολύ πιο μπροστά από την εποχή της.

Βολές από τον Χάρη Δούκα

Με συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους» κι ότι το αδικαιολόγητο «ροκάνισμα» του χρόνου θα οδηγήσει σε εκφυλισμό την παράταξης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού».  Πάντως θα περίμενε κανείς και λίγη αυτοκριτική από τον Χ. Δούκα, ο οποίος αν και δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερε να «σηκώσει» τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή του.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης» σημειώνει o πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο προσωπικό του μήνυμα στη νέα ιστοσελίδα του «Ινστιτούτου, intsipras.gr», λίγες ώρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και των Βιώσιμη Ανάπτυξη, που ξεκινά σήμερα στο Ωδείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του με τίτλο «Ένα Μήνυμα Για Σένα», ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει πως «σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς». «Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Πώς θα τον τερματίσουν;

Σε ένα ελβετικό θέρετρο έχουν συγκεντρωθεί 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ψάχνουν τρόπο να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, «να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη» κατά την φον ντερ Λάιεν. Εγώ θυμάμαι από την ιστορία ότι ένας τρόπος υπάρχει να τερματιστεί ένας πόλεμος: κάποιος απ’ τους δυο αντιπάλους να τον χάσει. Ή να περιέλθει σε τόσο δύσκολη θέση που να είναι σαν να τον έχει χάσει, όπως έγινε στο Βιετνάμ. Τώρα, πώς ακριβώς θα τον τερματίσουν οι αρχηγοί κρατών χωρίς κανείς απ’ τους δυο εμπλεκόμενους να χάσει είναι μια ενδιαφέρουσα νέα άποψη.

Η συναίρεση και η… αναίρεση

Αυτή η πρόταση του Κασσελάκη για… συναίρεση των κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν μου… πολυγεμίζει το μάτι. Σαν τις λέξεις που αστράφτουν για να καλύψουν την έλλειψη περιεχομένου. Διότι το πραγματικό θέμα αυτή την ώρα μέσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν είναι ούτε η… συναίρεση, ούτε η συνένωση, ούτε η συγχώνευση και η συμπόρευση. Αλλά πώς θα λύσουν τις διαφορές στο θέμα της ηγεσίας το μεν ΠΑΣΟΚ, το υπαρξιακό εκείνοι της Νέας Αριστεράς, και τους όρους συμβίωσης των στελεχών με τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πίσω από τη συναίρεση, κρύβεται η… αναίρεση οποιασδήποτε προοπτικής συνεργασίας.

Μια… συνηθισμένη εικόνα

Μια… συνηθισμένη εικόνα στα χωράφια της Ηλείας μετά το μάζεμα των καρπουζιών. Μετά θα «φωνάζουμε» για το κράτος…