Αναβρασμός
Αναστάτωση προκαλούν στους γιατρούς του ΕΣΥ τα σενάρια για αλλαγές στις εφημερίες στα νοσοκομεία που διακινούνται από το υπουργείο Υγείας. Ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο υγείας είχε αποφασίσει να μην εφαρμόσει καθημερινές εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, φαίνεται ότι πλέον επαναφέρει το σενάριο δημιουργώντας νέα έντονη αναστάτωση στους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Τι να πουν βέβαια και οι γιατροί των υποστελεχωμένων περιφερειακών Νοσοκομείων, όπως της ΝΜ Πύργου, που εφημερεύουν εδώ και χρόνια, 24ώρες τη μέρα και 365 μέρες το χρόνο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί πάση θυσία με ιατρικό και λοιπό προσωπικό, εάν πραγματικά θέλουμε να λειτουργεί.
Μαθητές και κινητά I
Ανάρτηση για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές έκανε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές στη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης και στην μελέτη της UNESCO, σύμφωνα με την οποία «η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποσπά την προσοχή των μαθητών και μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να εστιάσουν ξανά σε εκείνο που μελετούσαν προηγουμένως»
Μαθητές και κινητά II
Ναι στα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, με την προϋπόθεση να βρίσκονται εντός της σχολικής τσάντας και όχι στο «χέρι» των μαθητών είπε το υπουργείο Παιδείας και το ερώτημα το οποίο τελικά τίθεται έχει να κάνει με το εάν φταίει το κινητό τηλέφωνο που σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές δεν παρακολουθούν τους εκπαιδευτικούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν οι μαθητές θα προσέχουν στο μάθημα δεν εξαρτάται και τόσο από το εάν έχουν κινητό. Ανήκω στην γενιά που όταν πηγαίναμε σχολείο, δεν γνωρίζαμε καν τι είναι το κινητό τηλέφωνο(!). Αυτό το οποίο μας κέντριζε το ενδιαφέρον –ακόμα και την εποχή που δεν υπήρχαν τα κινητά- ήταν ο τρόπος του ίδιου του εκπαιδευτικού. Μάλλον το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει και αυτή τη παράμετρο…!
Δεν διαγράφεται ο Σπίρτζης
Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να παραπέμψει με το ερώτημα της διαγραφής τον Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως επικράτησαν νέες σκέψεις και η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει, αλλά δεν θα διαγράψει τον πρώην υπουργό, αλλά θα του επιβάλλει μια ελαφρότερη ποινή!
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι πως η ηγεσία δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς διαφωνούν με τη διαγραφή “βαριά” ονόματα όπως ο Στέλιος Παππάς, αλλά και ο πρόεδρός της Γιάννης Μπενίσης.
Ο Παύλος πήρε το «όπλο» του
Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να στήριζε στο παρελθόν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες «επανασύνδεσης», ο βουλευτής Χανίων έχει πάρει τις αποφάσεις του. Σε ανάρτησή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων επιτίθεται κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «πολιτική του ενός ανδρός αρχή», «επίδειξη προσωπικών επιλογών και πλούτου». Παράλληλα, ασκεί κριτική στους 87, μιλώντας για σχέδια ορισμένων «να φύγουν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν εικόνα διάλυσης που ευνοεί τα σενάρια της “κεντροαριστεράς της διαπλοκής”». Ο Πολάκης τονίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή στις 6-7 Σεπτεμβρίου θα κρίνει πολλά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. Θα είμαι παρών».
Ξεπέρασαν τα όρια
Ναι, το διαβάσαμε κι αυτό στην επίμαχη μελέτη, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για τις τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ και την ακρίβεια στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το μεγάλο πρόβλημα για την ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταναλωτική παιδεία και θα πρέπει να αποκτήσουν οικονομικό αλφαβητισμό, δηλαδή να μάθουν να αποταμιεύουν σωστά. Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι «Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτός ο «αλφαβητισμός» όταν το 67,5% των πολιτών ξοδεύει το εισόδημά του μέχρι τις 19 του μήνα;». Οι ερευνητές της μελέτης απαξιώνουν προφανώς τις πρόσφατες διεθνείς οικονομικές μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων. Πάντως η έκθεση τη ΤτΕ μου θυμίζει την φράση με τον γάιδαρο του Χότζα ο οποίος όταν έμαθε να μην τρώει… πέθανε!
Σε κίνδυνο φτώχιας
Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με το 26% του πληθυσμού (2,4 εκατ.) να αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω κινδύνους: φτώχεια και ακραία υλική και κοινωνική αποστέρηση. Μάλιστα σχεδόν το 50% των νέων 15-29 ετών ζει με τους γονείς του. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι έρευνες της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) που αναφέρουν πως μια πενταμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 1.800 ευρώ μηνιαίως για να καλύψει μόνο δευτερογενείς ανάγκες, όπως τα φροντιστήρια, αποτυπώνοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες μιας ελληνικής οικογένειας.