Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚατά ΡιπάςΚατά ριπάς 23 Μαίου

Κατά ριπάς 23 Μαίου

«Μετακομίζοντας» τον Επικούριο στην Μεσσηνία
Ενημερωτικό δελτίο τύπου σχετικά με την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οδικού Άξονα Λεύκτρου – Μεγαλόπολης – Αρχαίας Ολυμπίας απέστειλε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος. Λίγη ώρα μετά την αποστολή του δελτίου τύπου έφτασε στα γραφεία των δημοσιογράφων και μία απλά εξοργιστική «ορθή επανάληψη» σύμφωνα με την οποία ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα «μετανάστευσε» στο Νομό Μεσσηνίας- κάτι το οποίο είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να περάσει και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται στα διοικητικά όρια Ηλείας Μεσσηνίας, είναι στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και «ανήκει» στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων.

Όταν η κλοπή γίνεται ιδιοκτησία
Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να δανειστούν στη χώρα μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Independent, η Λούσι Φρέιζερ απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε αντικείμενα» και συνέχισε λέγοντας: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα».

Αλλαγή προγράμματος
Οι φήμες για την άφιξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στην Ηλεία επιβεβαιώνονται, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στο Νομό δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά την Τετάρτη 29 Μαΐου- εκτός απροόπτου. Είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφτεί το Νομό και σαφώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν την άφιξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουν στην χρήση του όρου «Μακεδονία»
Μετά τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει και ο νικητής των εκλογών Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» παραβιάζοντας τη κατάφωρα τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του VMRO θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει νέα επίσημη αντίδραση από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ