Κατά ριπάς 9 Δεκεμβρίου

0
321

Άρχισαν τα όργανα
Οι δύο προτάσεις των κ.κ. Φάμελλου και Πολάκη μπήκαν σε ψηφοφορία και ήταν ουσιαστικά η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ των δύο. Ειδικότερα για την επικύρωση της επιστροφής των κκ. Σπίρτζη και Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία ο Π. Πολάκης εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας ότι «δεν αρκεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αποχώρησης». Μάλιστα κατέθεσε πρόταση να συμπληρωθεί η ΠΓ και με άλλα 6 περίπου στελέχη. Ο Φάμελλος πήρε το λόγο και εξήγησε ότι η πρόταση για επιστροφή στελεχών στην ΠΓ είναι ένα πολιτικό μήνυμα και ότι αυτό που ζήτησε ο κ. Πολάκης προϋποθέτει νέα εκλογή του οργάνου. Οι δύο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και ήταν ουσιαστικά η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ των δύο. Με συντριπτική πλειοψηφία η ΚΕ υπερψήφισε την πρόταση Φάμελλου και μόνο 19 σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν την πρόταση Πολάκη.

Καθήκον μας η υπεράσπιση του
«Στο Αιγαίο όποιο βότσαλο κι αν σηκώσεις από κάτω Ελλάδα θα βρεις. Όποιο νησί επισκεφτείς ξωκκλήσια με εικόνες της Παναγιάς θα δεις. Στο Αιγαίο, στις ασβεστωμένες αυλές, στα μοναστήρια, στις γιορτές και τα έθιμα, η μια γενιά παραδίδει στην άλλη ελληνική παράδοση και πολιτισμό», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση για την 80η Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου στην Παλαιά Βουλή. «Το Αιγαίο είναι η φυσική άμυνα της πατρίδας μας. Είναι στρατηγικός κόμβος για τις συγκοινωνίες. Το Αιγαίο κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμο ναυτικό και γεωπολιτικό παράγοντα. Στο Αιγαίο λοιπόν κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού αλλά και οι αντοχές του. Είναι καθήκον μας, καθήκον μας ιερό, να το υπερασπιστούμε πάση δυνάμει», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Έκανε come back
Από τα πρόσωπα που προσέλκυσαν τα βλέμματα και τους προβολείς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο (7/12), ήταν αναμφίβολα ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στα τέλη Ιουνίου ο Αχαιός εργατολόγος είχε παραιτηθεί από τις οργανικές θέσεις που κατείχε στο κόμμα, διαφωνώντας με τις πρακτικές της τότε ηγεσίας. Ωστόσο η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου ανατροφοδότησε το ενδιαφέρον του για τις εσωκομματικές διεργασίες. Οι δύο άνδρες ανέπτυξαν δίαυλο επικοινωνίας μετά την 24η Νοεμβρίου και από το δια ζώσης ραντεβού τους στην Κουμουνδούρου άρχισε να διαφαίνεται η διάθεση επαναπροσέγγισης και συνεργασίας. Μια διάθεση που εν τέλει αποτυπώθηκε στην επάνοδο του κ. Τεμπονέρα στην ΚΕ.

Φρούτο
Η «συναίνεση» είναι ένα φρούτο που είναι νόστιμο για τις κυβερνήσεις. Για τις αντιπολιτεύσεις είναι άχρηστο. Ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να το σερβίρει. Ο Ανδρουλάκης δεν έχει να κερδίσει κάτι τσιμπώντας το.

Διαφοροποίηση
Πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση του Π. Γερουλάνου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος ζήτησε να μην κάνει το ΠΑΣΟΚ «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», φωτογραφίζοντας την πρόσφατη σύγκρουση Ανδρουλάκη – Φάμελλου στη Βουλή. Για να απαντήσει, στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «θα απαντάμε, όταν δεχόμαστε βρόμικη κριτική».

Πόσα όπλα;
Μήπως, πριν η κυβέρνηση αρχίσει να παιανίζει το αφήγημα για το «αντιπυραυλικό τείχος» στα νησιά του Αιγαίου, θα όφειλε να ενημερώσει για κάτι πιο άμεσο και συγκεκριμένο; Πόσα όπλα κάθε είδους έχουν αναχωρήσει από τα νησιά μας για τις εύφορες στέπες της Ουκρανίας; Γιατί πολλά ακούγονται, αλλά επισήμως επικρατεί η «σιωπή των αμνών».

Όταν ζορίζονται
«Συναίνεση» χρειάζονται οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί όταν ζορίζονται, για να ρυμουλκήσουν τις αντιπολιτεύσεις σε δικά τους κανάλια. Για παράδειγμα, αν το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα είναι «υπεύθυνη δύναμη»; Και όταν ζητάει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα «κάνει λαϊκισμό»;