Κατά ριπάς 8 Φεβρουαρίου

0
930

Υπέβαλαν επίσημα αίτημα
Μαθαίνω ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου «Ερμής» ζήτησε, χθες με αίτημα το οποίο κατέθεσε και μάλιστα έλαβε και αριθμό πρωτοκόλλου, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, για τα ζητήματα του Λιμένα Κατακόλου και την πρόσκληση από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ, για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη… Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκαν τα πρακτικά, ωστόσο κάτι μου λέει, ότι το ζήτημα της παραχώρησης συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι».

Λίγος σεβασμός
Ο «Πυροβολητής» έγινε δέκτης παραπόνων τις τελευταίες ημέρες για… «μη σωστές» (σ.σ. προσπαθώ να το θέσω όσο πιο κόσμια γίνεται) συμπεριφορές εργαζομένων του ΓΝ Ηλείας προς ασθενείς. Η αλήθεια είναι ότι τα παράπονα τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή… χιονοστιβάδας, γεγονός που θυμίζει περασμένες «κακές εποχές». Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η διοίκηση του Νοσοκομείου γνωρίζει τα παράπονα τα οποία εκφράζονται, αλλά και να γνωρίζει, δεν μπορεί η διοίκηση να έχει το ρόλο του «μπαμπούλα». Απαιτείται και λίγος σεβασμός προς τους ασθενείς… Αυτά προς ώρας!

Εμπιστοσύνη στην οικογένεια, στο Στρατό και τα πανεπιστήμια
Χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης δίνουν οι πολίτες στα πολιτικά κόμματα, τη Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.
Στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς;», τις περισσότερες θετικές απαντήσεις έλαβε η οικογένεια, καταγράφοντας ισοζύγιο θετικών έναντι αρνητικών γνωμών +77. Ακολουθούν αρκετά πιο κάτω οι Ένοπλες Δυνάμεις με +40. Τρίτος θεσμός είναι τα Πανεπιστήμια, με ισοζύγιο +24.
Οριακά αρνητικό μετρήθηκε το ισοζύγιο για την Εκκλησία (-3) και την Αστυνομία (-7).
Δικαιοσύνη, υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΟΗΕ κ.λπ.) και ΕΣΥ καταγράφονται με χαμηλή εμπιστοσύνη, στο φάσμα του -24 έως -31
Ακόμα χαμηλότερη είναι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και το Κοινοβούλιο (περί το -50).
Η έρευνα κρατά το βαθμό εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο ως δείκτη γενικότερης πολιτικής εμπιστοσύνης.
Το ισοζύγιο αγγίζει το -70 σε θεσμούς όπως τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα.

Έφυγε μέσα στη φυλακή
Πέθανε σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλης Δημάκης, στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν. Ο Βασίλης Δημάκης είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Το 2016 αποφάσισε να πάρει το απολυτήριο λυκείου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος. Το 2020 έκανε απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα, με «βραχιολάκι». Το αίτημά του έγινε αποδεκτό και φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ο Βασίλης Δημάκης ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media και στο Facebook όπου ανέβαζε συχνά φωτογραφίες, βίντεο και την άποψη του σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας. Στις 4 Φεβρουαρίου είχε ανεβάσει στο Facebook μια φωτογραφία του και από πίσω έπαιζε το γνωστό τραγούδι «Διόδια» και μάλιστα το σημείο που λέει «Τώρα θα πιάσω σπίτι στον παράδεισο»… κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και προφητικό.

Κάτι μου θυμίζει…
Αυτό με τον Τριαντόπουλο που παραιτήθηκε, αλλά δεν παραιτήθηκε αμέσως και θα παραιτηθεί μόλις ψηφιστεί η πρόταση για προανακριτική, μου θυμίζει τη σκηνή σε μία ελληνική ταινία, που η Βουγιουκλάκη απειλεί τον σύζυγο Αλεξανδράκη ότι θα φύγει από το σπίτι, αλλά δεν πάει καν προς την πόρτα. Να παραιτείται υφυπουργός για ένα τόσο σημαντικό θέμα (προανακριτική θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του στην αλλοίωση του χώρου που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη), αλλά με… χρονοκαθυστέρηση δεν πρέπει να έχει γίνει ξανά.

Σαλάτα
Πριν λίγες ημέρες σας έγραφα για το μπλέξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών. Δεν πίστευα τότε ότι θα μπορούσαν τα πράγματα γίνουν χειρότερα εκεί στην Κουμουνδούρου. Κι όμως. Η Γεροβασίλη έκανε ακόμα μεγαλύτερη γκάφα επιμένοντας ότι με την γνωστοποίηση της δικογραφίας στη Βουλή έγιναν όλα καλώς, ενώ έκανε λόγο και για (απλό) πλημμέλημα που μπορεί να βαρύνει τον Τριαντόπουλο. Η κατακραυγή στα σόσιαλ και όχι μόνο, την ανάγκασε να κάνει «διορθωτική» δήλωση, αλλά η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει. Την ώρα που ο Φάμελλος έλεγε ότι ο Τασούλας «κράτησε στα συρτάρια του τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή» και ζητούσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας, η Γεροβασίλη έλεγε τα αντίθετα!

Άσχημα δημοσκοπικά μαντάτα
Η εικόνα, όπως και η εντύπωση, που έχει δοθεί στην κοινή γνώμη περί ανταγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έχει επιπτώσεις, μου λένε δημοσκόποι. Πέρα δηλαδή από το «σωσίβιο» που δίνεται ακούσια στον Μητσοτάκη, τα δύο κόμματα φαίνεται να εισπράττουν κόστος: Το μεν ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να βελτιώσει τα ποσοστά του, ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες. Και ξέρετε ποιες δυνάμεις βγαίνουν κερδισμένες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών; Η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Σας το λέω για να μην εκπλαγείτε εάν δείτε την Λατινοπούλου να ξεπερνάει ακόμα παραδοσιακά κόμματα…

Γκρίζα ζώνη
Το πιο ανησυχητικό πάντως από τα ευρήματα των ερευνών που γίνονται αυτές τις ημέρες, ιδίως μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η απαξίωση συνολικά του πολιτικού κόσμου. Για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης – και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενο – «όλοι είναι ίδιοι». Γι’ αυτό και η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι κ.α.) είναι σταθερά ψηλά και μάλιστα υπερβαίνει και το 20% σε πολλές μετρήσεις. Η δεξαμενή που μπορεί να τροφοδοτήσει «αντισυστημικά» κόμματα και την άκρα δεξιά δυστυχώς, συνεχώς αυξάνει. Ας το δουν λίγο με προσοχή. Και η κυβέρνηση και η κεντροαριστερά…