Κατά ριπάς 7 Φεβρουαρίου

0
869

7 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα. Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», και σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 74% απάντησε πως υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών στο δυστύχημα των Τεμπών. Στον αντίποδα, το 18% απάντησε πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν.

Συγκάλυψη και στις υποκλοπές
Σε αντίστοιχη ερώτηση, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την υπόθεση των υποκλοπών, το 72% απάντησε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, την ώρα που το 13% απάντησε πως, η δικαιοσύνη λειτούργησε.
Ως προς το συνολικότερο πλαίσιο που διέπει την Δικαιοσύνη στη χώρα μας, το 88% απάντησε πως αυτό θέλει σοβαρές αλλαγές, ενώ μόλις το 11% απάντησε πως είναι επαρκές.

Περί ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Αναφορικά δε με τον τρόπο ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το 88% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Metron Analysis διαφωνεί με τον ορισμό της από την εκτελεστική εξουσία καθώς «έτσι υπονομεύεται η ανεξαρτησία που πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη», ενώ το 11% λέει πως είναι ορθή πρακτική «γιατί έτσι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κράτους».
Ως προς το πώς θα πρέπει να διορίζονται οι δικαστές:
• Το 56% απαντά από μια αρχή που αποτελείται από δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους φορέων
• Το 16% απαντά από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία
• Το 15% απαντά από τους ίδιους τους δικαστές
• Το 7% από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων
• Το 4% απαντά από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Ο Κυριάκος στη Σαντορίνη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πρόκειται να μεταβεί σήμερα- Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στη Σαντορίνη, με σκοπό να ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις σεισμικές δραστηριότητες στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού.
Χθες, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Η φαρμακερή αναφορά Σαμαρά
Ιδιαίτερα αιχμηρός με τον δικό του τρόπο εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα σύντομο τετ α τετ που είχε με δημοσιογράφους βγαίνοντας από το γραφείο του στη Βουλή. Ρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ πώς σχολιάζει την δήλωση Τριαντόπουλου ότι θα παραιτηθεί όταν συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή. «Και το προαναγγέλλει από τώρα; Θα μείνει δηλαδή δεκαπέντε ημέρες υπουργός; Τι να σχολιάσω; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Όταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, μετρούσε και το κάθε δευτερόλεπτο» ήταν η φαρμακερή αναφορά του.

Στο Χάρβαρντ… εκ των υστέρων
Τις πύλες του Χάρβαρντ για σπουδές ετοιμάζεται να περάσει και ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να προστεθεί στην λίστα των Ελλήνων Ηγετών που έχουν φοιτήσει στο ιστορικό αμερικανικό πανεπιστήμιο που βγάζει πρωθυπουργούς και Προέδρους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που το πανεπιστήμιο αποδέχεται ως φοιτητή του ενώ έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Την τελευταία δεκαπενταετία από τους τέσσερις εκλεγμένους πρωθυπουργούς (Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης) ο Τσίπρας ήταν μόνος που δεν είχε αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ. Αυτό θα γίνει τώρα, έστω και εκ των υστέρων.

Άλλο τα λόγια, άλλο η πράξη
Μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και την αναστάτωση που δημιούργησαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία είναι -κατ’ αρχάς- ελεγχόμενες, την ίδια ώρα που στην αντιπολίτευση συντελείται μια εξαιρετικά ανησυχητική εσωτερική μετατόπιση δυνάμεων. Τα κόμματα που σε γενικές γραμμές έχουν συγκροτημένες θέσεις, λιγότερο ή περισσότερο το καθένα, εμφανίζουν κάμψη, προς όφελος εκείνων που δεν ξοδεύουν δυνάμεις σε τέτοιες περιττές ασχολίες. Ένα σκηνικό στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα χάνει την ηγεμονία της, αλλά από αυτό θα κερδίζουν η Λατινοπούλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Βελόπουλος, δεν είναι σε καμία περίπτωση ονειρώδες για όποιον θα επιθυμούσε μια κυβερνητική εναλλαγή σε διαφορετική κατεύθυνση. Στην πράξη, για την Αριστερά αυτό είναι ένα σκηνικό ασφυξίας, από το οποίο πρέπει να βρει τρόπο να βγει. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο στα λόγια από όσο στην πράξη.