Κατά ριπάς 13 Νοεμβρίου

0
251

Τα βγάζουν δύσκολα πέρα
Κάθε άλλο παρά «καταπληκτική ποιότητα ζωής» απολαμβάνουμε στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ευημερία. Εκτός από τους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι στην τελευταία ταχύτητα – μαζί με το Μεξικο και την Κολομβία – ανάμεσα σε 38 χώρες. η ζωή των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άγχους, οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικής ανισότητας. Εκεί που η Ελλάδα διαπρέπει αρνητικά είναι στις δυσκολίες των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα, με το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες – σχεδόν 7 στους 10. Είμαστε σε χειρότερη μοίρα από τους Μεξικάνους, τους Σλοβάκους και τους Τούρκους, παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη γείτονα χώρα.

Έντονες ανισότητας
Παρά τη βελτίωση των τελευταίων χρόνων, ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τη ζωή τους είναι ο 4ος χειρότερος ανάμεσα σε 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μετά τους Τούρκους, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουμε τις πιο έντονες ανισότητες σε ό,τι αφορά τον ελεύθερο χρόνο. Η απόσταση που χωρίζει το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων με το φτωχότερο 20% στο βαθμό ικανοποίησης από την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες, διπλάσια από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι επίσης αβυσσαλέα στο γενικό βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή. Βρισκόμαστε στην πέμπτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 33 χώρες.

Μοναξιά και καχυποψία
Ένας άλλος μύθος που διαλύεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αυτός για την κοινωνικότητα των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά των Ελλήνων που αναφέρουν ότι κυριαρχούνται από αισθήματα μοναξιάς, είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο, στο ίδιο επίπεδο με τους «ψυχρούς» Γερμανούς, ενώ αυξήθηκαν την τελευταία τετραετία. Σχεδόν το 7,5% των Ελλήνων απαντά ότι νιώθει συνεχώς μοναξιά, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, , έναντι 6% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που θέλουν τους μεσογειακούς λαούς να είναι «έξω καρδιά», οι λιγότερο μοναχικοί όλων είναι οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοί, ενώ ακολουθούν οι Τσέχοι.
Μια άλλη αρνητική επίδοση των Ελλήνων αφορά τον πολύ χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους μας, όπου είμαστε πέμπτοι από το τέλος. Το συναίσθημα που μας χαρακτηρίζει είναι η καχυποψία απέναντι στον διπλανό μας, αφού σε μια κλίμακα από 1 ως το 10 βαθμολογούμαστε με κάτω από τη βάση.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση
Πολλοί πιο καχύποπτοι είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, σε μεγάλη απόσταση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Παγκοσμίως το 48% των πολιτών – σε δείγμα 18 χωρών -απαντά ότι εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα ποσοστό που βαίνει μειούμενο σε σύγκριση με την περίοδο του Covid-19, όταν υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός εθνικής συσπείρωσης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα οι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η 6η χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε 37 χώρες. Στην Ελλάδα κυριαρχεί επίσης η καχυποψία γενικότερα απέναντι στους δημόσιους θεσμούς, τους οποίους θεωρούμε σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένους. Οι μόνοι που πιστεύουν ότι το κράτος τους είναι ακόμα πιο «βρώμικο» είναι οι Μεξικάνοι, οι Τούρκοι, οι Κολομβιανοί και οι Ούγγροι. Στον αντίποδα οι Σκανδιναβοί θεωρούν ότι το κράτος τους είναι αδιάφθορο, σε βαθμό 90%.

Κρατηθείτε
Όσοι νομίζουν ότι τα έχουν δει πλέον όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να κάνουν μικρή αναμονή. Παρότι δημοσκοπήσεις για την «κούρσα της ηγεσίας» δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, κάποιες έρευνες στηριγμένες κυρίως στα trends των social media εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κρατηθείτε λοιπόν και ξεκινάμε: ο Παύλος Πολάκης έχει «ρεύμα» μας λένε. Έχει εισροές από κάποιους που ενώ «ψήφιζαν» Φαραντούρη, τώρα γυρίζουν στον Πολάκη. Στάσιμος μέχρι ανησυχίας ο Φάμελλος, ο οποίος παρά την υποστήριξη των «87» δεν «ξεκολλάει». Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον: όσοι, έστω και λίγοι, στον πρώτο γύρο διαλέξουν Γκλέτσο ή Φαραντούρη, φαίνεται πιο πιθανό τη δεύτερη Κυριακή να προτιμήσουν Πολάκη και όχι Φάμελλο.

Μεταγραφές
Το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει για …μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ ή όσους αποχώρησαν από αυτόν. Το ξεκαθάρισε με σαφήνεια ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς. Λέγοντας πως «δεν εμπλεκόμαστε σε αριθμητικές διαδικασίες, δεν λειτουργούμε με τη λογική των παζαριών».

Δεν κάθονται ήσυχα
Εντωμεταξύ οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν κάθονται ήσυχα. Ένα ακόμη κρούσμα αιχμηρής ερώτησης, αυτή την φορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, καταγράφθηκε. Προέρχεται από τον -συνήθη ύποπτο- βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κατέθεσε ερώτηση με την οποία διαμαρτύρεται στον υπουργό με την φράση «γιατί δεν πληρώνετε τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα;».

Τηλεοπτικό debate
Τηλεοπτικό debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης θα έχουν έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους μετά από συγκεκριμένα ερωτήματα όπως έγινε και στην ανάλογη εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Το debate θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα που θα είναι και η τελευταία πριν από την αναμέτρηση της 24ης Νοεμβρίου.