Κατά ριπάς Τρίτη 5 Νοεμβρίου

0
277

60-40% και στην Ηλεία
60%-40% υπέρ της «ομάδας των 87», ακολουθώντας το Πανελλαδικό ποσοστό, έκλεισαν, τα αποτελέσματα των υποψηφίων συνέδρων και στην Ηλεία. Από την κάλπη της Κυριακής στην οποία και προσήλθαν 655 εγγεγραμμένοι εκλέχθηκαν συνολικά 61 σύνεδροι οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις στις 8-10 Νοεμβρίου . Η πλευρά της πλειοψηφίας φάνηκε ότι «ελέγχει» περίπου 6 στους 10 σύνεδρους. Στελέχη της σημειώνουν εμφαντικά ότι οι 163 που κατέθεσαν τη μομφή στο πρόσωπο του πρώην προέδρου εξέφραζαν τελικά την πλειοψηφία της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν τελικά μια μειοψηφία που έκανε πραξικόπημα σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.

Σε ήρεμο κλίμα
Αυτό το οποίο θα πρέπει να «κρατήσουμε» στην Ηλεία, είναι ότι η διαδικασία εκλογής συνέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ κύλησε ομαλά και χωρίς κανένα παρατράγουδο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας. Εξάλλου αυτά τα οποία ενώνουν εκείνους που ήταν υποψήφιοι σύνεδροι ήταν πολύ περισσότερα από εκείνα τα οποία τους «χωρίζουν».

Ας παραδειγματιστούν
Η αλήθεια είναι ότι και κεντρικά θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ εάν πραγματικά θέλουν ο κόσμος να μην γυρίσει την πλάτη στο κόμμα. Οκτώ μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που πρόσκεινται στον πρώην Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη ζήτησαν με αίτημα τους «Το κόμμα να δώσει στην δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων στις κάλπες, καθώς και τον συνολικό αριθμό των συνέδρων ανά ΟΜ». Θεωρώ σχεδόν αυτονόητο πως αυτό θα γινόταν καθώς επιβάλλεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν φοβάται την κοινωνική δυσαρέσκεια
Το 28% – 29% που καταγράφει το κόμμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις μπορεί να ανησυχεί-προβληματίζει το Μαξίμου, όμως δεν δείχνει να φοβάται την κοινωνική δυσαρέσκεια σε μορφή «πορείας». Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά με την αναταραχή στη Παιδεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή στη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλώσεων, δείχνει ότι ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του τη λογική των πορειών. Η βουβή δυσαρέσκεια είναι ύπουλη μεν, προτιμάται δε. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να λαμβάνει λοιπόν πολιτικές αποφάσεις έχοντας υπόψιν του ότι η κοινωνία μπορεί να έχει βάλει στο «μάτι» την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ο λαός δεν θα βγει στους δρόμους.

Θρίαμβος!
Θρίαμβος Κασσελάκη με 96% των συνέδρων στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν οι «87» με 95%, ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν ο Ντόναλντ Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις, με 48% ο καθένας. Από την Κρήτη έρχεται η ανατροπή, καθώς το νησί φαίνεται ότι βγάζει πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελλάδα εργάζεται… αλλά δεν βγαίνει»
«Η Ελλάδα εργάζεται!». Ομολογουμένως ήταν πολύ καλή αυτή η ατάκα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στον απολογισμό που κάνει κάθε τόσο στα social media. Την συνόδευσε με την απαρίθμηση μάλιστα των ποσοστών ανεργίας. Αν και όπως συνήθως κάνουν οι κυβερνώντες δίχως να διευκρινίσει πόσες είναι οι θέσεις μόνιμης απασχόλησης και πόσες μερικής, εποχιακής, προσωρινής ή ελαστικής εργασίας. Εμείς θα το συμπληρώσουμε λίγο: «Η Ελλάδα εργάζεται… αλλά δεν βγαίνει». Αυτό θα ήταν μάλλον πιο συμβατό με την καθημερινότητα του πολίτη που τόσο πολύ νοιάζει την κυβέρνηση.

Η αύξηση σε 5% Ι
Η τάση παγίωσης των ποσοστών της ΝΔ πέριξ του 30%, η οποία επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου έχει αναζωπυρώσει έντονα τη συζήτηση περί ενδεχόμενης αύξησης του 3% σε 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Bουλή. Παρ ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα κάνει ή όχι δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις, μία τέτοια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, όσο μικρή κι αν φαντάζει, θα είχε σοβαρή επίδραση στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών και κάποιους κινδύνους που δεν περνούν απαρατήρητοι.

Η αύξηση σε 5% ΙΙ
Αν ίσχυε το 5% αντί του υφιστάμενου 3% με το ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, την είσοδό τους στο κοινοβούλιο θα εξασφάλιζαν μόνο πέντε κόμματα : Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική λύση. Αντιθέτως, θα έμεναν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής. Με 5% επίσης, η ΝΔ θα είχε 180 βουλευτές, αντί 158 που έχει σήμερα, και η αυτοδυναμία θα έπεφτε περίπου στο 35%.