Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤράπεζες: Τι ισχύει για αποζημίωση των πελατών αν πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Τράπεζες: Τι ισχύει για αποζημίωση των πελατών αν πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Αποζημίωση των καταναλωτών απο τις τράπεζες αν πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης θα δίνουν πλέον οι τράπεζες, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.

Παράλληλα, οι πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους από την κλοπή των κωδικών τους, θα τα παίρνουν πίσω, ακόμα και αν η κλοπή οφείλεται σε δική τους αμέλεια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό θα αφορα ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα των καταναλωτών αναμένεται να δώσει η νέα νομοθεσία, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

Ένα εξ αυτών των προβλημάτων αφορά στην περίπτωση που κάποιος χάσει ή του κλέψουν τη χρεωστική κάρτα με την οποία κάνει τις καθημερινές του αγορές. Μέχρι εκείνος να δηλώσει την απώλεια ή την κλοπή, μπορεί να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, αρκετό όμως για να προχωρήσει σε αγορές αυτός που θα βρει την κάρτα.

Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της κάρτας ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ. Εάν δηλαδή αυτός που θα βρει την κάρτα, ψωνίσει 200 – 300 ευρώ, τη διαφορά από τα 50 μέχρι τα 200 την καλύπτει η τράπεζα και του την επιστρέφει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσον αφορά στις διαδικτυακές απάτες, όποιος πέσει θύμα phishing θα μπορεί πλέον να αποζημιωθεί. Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking.

Δηλαδή είναι υπεύθυνος ο πολίτης. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τη στιγμή που οι διαδικτυακές συναλλαγές είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Εξάλλου, αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Θα πρέπει στην ιστοσελίδα τους να αναγράφουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό Εμπορικού Μητρώου αλλά και τον αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Εάν κάτι από αυτά λείπει, το πρόστιμο ξεκινάει από 5.000 και φθάνει μέχρι και ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια το Δημόσιο έχει δικαίωμα να κατεβάσει ακόμα και την ιστοσελίδα.

Πώς οι χάκερς αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς – Δες τι πρέπει να κάνεις
Το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος στην εποχή μας, μιας και οι λογαριασμοί και τα περισσότερα σημαντικά έγγραφα είναι ψηφιοποιημένα.

Σίγουρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μας προσφέρουν άνεση, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορεί πολύ εύκολα να πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

Παρακάτω θα βρεις, τους πιο συχνούς τρόπους που γίνεται το hacking τραπεζικών λογαριασμών, όπως και χρήσιμες συμβουλές ώστε να προστατεύσεις αποτελεσματικά την περιουσία αλλά και την ιδιωτικότητά σου στο διαδίκτυο.

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας εύκολη και άνετη. Πλέον, μπορείς να κάνεις αγορές, να πληρώνεις λογαριασμούς και να μεταφέρεις χρήματα απλά και εύκολα από το σπίτι σου. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για τα χρήματά σου και οι κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να αποτελέσουν μια απειλή για τους τραπεζικούς λογαριασμούς σου. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούν να σε χακάρουν και ποιες μεθόδους ακολουθούν.

Phising
Η τεχνική του phishing χρησιμοποιείται συχνά από τους χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους. Οι χάκερς αποστέλλουν SMS ή e-mail στα θύματά τους, ζητώντας τους:

πιστοποίηση λογαριασμού ή
αλλαγή του κωδικού πρόσβασης.
Στη συνέχεια, είναι πιθανό τα θύματα να εισάγουν τα στοιχεία τους σε μια φιλική εφαρμογή, δίνοντας έτσι στους χάκερς πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Spyware
Το spyware αναζητά τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία πρόσβασης και τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων του. Οι χάκερς χρησιμοποιούν το spyware για να διαβάσουν τους κωδικούς πρόσβασης των θυμάτων τους, ενώ μπορούν επίσης να αποστείλουν πλαστά e-mail. Συνήθως ζητούν από τους χρήστες να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο μέσω του email, για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό τους.

Σε άλλον υπολογιστή
Συχνά, οι χάκερς αρπάζουν τους διακομιστές των τραπεζών και αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους από άλλον υπολογιστή. Επιτυγχάνουν αυτό το επίπεδο πρόσβασης με τη βοήθεια των Zero Day επιθέσεων και των κακόβουλων λογισμικών.

Ουσιαστικά, με τις zero day επιθέσεις, ο επιτιθέμενος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα κενά ασφαλείας σε εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία προέρχονται από λάθη των σχεδιαστών που δημιούργησαν τις εφαρμογές.

Επίθεση μέσω κοινωνικών δικτύων
Τέλος, οι χάκερς εκτείνονται στα κοινωνικά δίκτυα για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών από εκεί. Χρησιμοποιούν την τεχνική του social engineering για να εξάγουν πληροφορίες από τα θύματα τους, όπως τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων που ολοκληρώνονται μέσω ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων. Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι ένας τρόπος εξαπάτησης των χρηστών ώστε να αποκτήσουν οι χάκερς πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Βασικές συμβουλές διαδικτυακής τραπεζικής
Εάν διαπιστώσεις κάποια ασυνήθιστη κίνηση, καλό είναι να κάνεις τα εξής:

Ενημέρωσε την τράπεζά σου
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις αντιληφθείς το χάκαρισμα του τραπεζικού σου λογαριασμού είναι να ενημερώσεις άμεσα την τράπεζά σου. Εξήγησέ τους πότε συνέβη το χάκαρισμα και τι ενέργειες έχεις κάνει. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης του λογαριασμού σου.

Άλλαξε τους κωδικούς σου
Μετά το χακάρισμα του τραπεζικού σου λογαριασμού, άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης της τράπεζάς σου και άλλων σχετικών λογαριασμών όπως το email ή των social media. Επίσης, έλεγξε πως οι κωδικοί που χρησιμοποιείς σε αυτούς τους λογαριασμούς είναι δυνατοί και δύσκολα μπορούν να μαντευτούν.

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
Η ενεργοποίηση δύο παραγόντων ταυτοποίησης (Two-Factoor Authentication, 2FA), είναι μια επιπρόσθετη προστασία για τον λογαριασμό σου. Συνήθως, κάνεις σύνδεση με τον λογαριασμό σου χρησιμοποιώντας ένα username και έναν κωδικό πρόσβασης.

Με την εφαρμογή δύο παραγόντων ταυτοποίησης, θα χρειαστεί να καταχωρήσεις κάποιον κωδικό που λαμβάνεις μέσω μηνύματος ή κάποιας εφαρμογής από το κινητό σου τηλέφωνο. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείς από τις ηλεκτρονικές απάτες.

Έλεγξε τακτικά το λογαριασμό σου
Συχνά, οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις στον Τραπεζικό σου λογαριασμό, όπως την ηλεκτρονική διεύθυνση για τις ειδοποιήσεις. Έλεγξε όλες τις ρυθμίσεις, όπως τις:

συνδεδεμένες πιστωτικές κάρτες και
τους λογαριασμούς τρίτων που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν.
Αυτό θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς πως δεν έχει κάποιος άλλος πρόσβαση στον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό.

Να θυμάσαι πως τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με έγκαιρη λήψη μέτρων. Άρα, να προσέχεις όσα αναφέραμε, για να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Υπάρχει ωστόσο, και κάτι ακόμα.

Πηγή: enaklik.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ