Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες -Νέα εφαρμογή για καταγγελίες και bonus έως 3.000 ευρώ για τους καταγγέλλοντες

307

Με bonus που πιθανόν να φτάνει έως τα 3.000 ευρώ ετοιμάζονται το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ να βάλουν στη μάχη της φοροδιαφυγής και τους φορολογουμένους.

Παρουσιάζοντας τη νέα πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, οι κ. Χατζηδάκης, Θεοχάρης και Πιτσιλής προανήγγειλαν επί της ουσίας και την ολοκλήρωση του πλαισίου για την εφαρμογή appodixi.

Αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο
Μέχρι τώρα η πλατφόρμα έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες για μαϊμού αποδείξεις, εκ των οποίων 55.000 επώνυμες και 75.000 ανώνυμες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των φορολογουμένων έχει ατονήσει, καθώς εκκρεμούσε το χρηματικό bonus για τους καταγγέλλοντες. Αυτό θα «κλειδώσει» στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο.

Το κύριο… μενού θα είναι, όμως, οι αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών. Όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης, δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις δύο στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Αρμόδιες πηγές διαψεύδουν τα σενάρια περί επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως επίσης της επανεξέτασης φοροαπαλλαγών και επαγγελματικών δαπανών. Ωστόσο, είναι προφανής η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να φρενάρει το φαινόμενο των παραφουσκωμένων δαπανών, που τελικά συμπιέζουν τα καθαρά έσοδα κάτω από τα 10.000 ευρώ.

https://www.iefimerida.gr/