Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα αύριο Παρασκευή – Ποια η τιμή διάθεσης, τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

132

Ξεκινά από αύριο Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σε τι τιμές θα διατεθεί.

Πρεμιέρα με τιμές «έκπληξη» κάνει αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ανατράπηκαν μέσα σε διάστημα 20 ημερών. Η διεθνής τιμή μετά την αρχική «έκρηξη» όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, άρχισε να εξομαλύνεται.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς θέλουν την τιμή που θα πουλάνε από αύριο Παρασκευή οι μεγάλες εταιρείες να κινείται στα επίπεδα των 1,35 ευρώ ανά λίτρο, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Μάλιστα, η τιμή του Brent επιστρέφει σε καθοδική πορεία, δεδομένου ότι οι «παίκτες» εμπορευμάτων εκτίμησαν πως περιορίζεται ο κίνδυνος να γενικευτεί η «ανάφλεξη» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ή να υπάρξει πρόβλημα στην ροή του «μαύρου χρυσού».

Η ζήτηση

Η ζήτηση βέβαια τις πρώτες ημέρες αναμένεται να είναι υποτονική.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τις παραγγελίες πετρελαίου καθώς πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να αγοράσουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται βέβαια και κάποιοι να σπεύσουν να κλείσουν ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τις τιμές.

Επίδομα θέρμανσης

Ανεξάρτητα από το πως θα κινηθούν πλέον οι τιμές, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, ενώ θα υπάρξει νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:

  • Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Το Plan B εάν «ξεφύγουν» οι διεθνείς τιμές

Η Κυβέρνηση, πάντως, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις έτσι ώστε εάν «ξεφύγουν» τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να ενεργοποιήσει το Plan B για τις τιμές των καυσίμων: Tο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει θέσει συγκεκριμένο όριο τιμών πάνω από το οποίο θα σημάνει «συναγερμός» και θα υιοθετηθεί και φέτος η μέθοδος της επιδότησης στην αντλία, προκειμένου να εξασφαλιστούν χαμηλές τιμές θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

Αυτό το επίπεδο προσδιορίζεται στην περιοχή του 1,70 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης και πέριξ του 2.30 ευρώ για αμόλυβδη και diesel κίνησης: Με άλλα λόγια η επιδότηση των τιμών θα ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον οι τιμές λιανικής ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα επίπεδα.

Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανό να παρέμβει με επιδότηση στην αντλία  ανάλογη με την περυσινή, προκειμένου να κοστίσει χαμηλότερα στους καταναλωτές.

Εδώ να θυμίσουμε πως πέρυσι, λίγο πριν μπει στην αγορά  το πετρέλαιο θέρμανσης με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε –αρχικά- για την περίοδο από 15.10 έως 31.12.2022 να επιδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Το ύψος της επιδότησης καθορίστηκε σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Έτσι, βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου έπαιξε η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ) στην αντλία, η οποία στόχο είχε τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλότερα επίπεδα.

https://pelop.gr/