Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπίδομα θέρμανσης: Μικρό «λίφτινγκ» αλλά με ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Μικρό «λίφτινγκ» αλλά με ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Προβλέψεις για πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο

Πρεμιέρα με τιμές ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο προβλέπουν οι βενζινοπώλες για το πετρέλαιο θέρμανσης αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών που έχουν εκτοξευτεί ξανά στα 90 ευρώ το βαρέλι.

Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «μετράνε» τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των νοικοκυριών το χειμώνα που έρχεται  με αρμόδια στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακών αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης,  χωρίς όμως να αλλάζουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής:

  • Δεν έχει κλειδώσει το ύψος της ενίσχυσης.  Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από  100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.
  • Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε τη περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι είχαν βάλει πλάτη και τα διυλιστήρια με πρόσθετη επιδότηση στην αντλία.
  • Δεδομένη θεωρείται  η κατάργηση της χορήγησης διπλού επιδόματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Το μέτρο του διπλού επιδόματος, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, ήταν προσωρινό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί στα νοικοκυριά θα κλειδώσουν στις αρχές Οκτωβρίου λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεσή του.

Οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)  ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα  ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση  ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα  200.000 ευρώ για τους άγαμους και  τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγή: ΟΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ