Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Η μεγάλη ζήτηση πυροδοτεί αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

140

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» από τα 375 εκατ. ευρώ σε 750 εκατ. ευρώ και μαζί με το ποσό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες το συνολικό ύψος των κεφαλαίων ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο και αναπάντητο ερώτημα είναι πόσοι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν τελικά να αξιοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η εξασφάλιση του επιδοτούμενου δανείου, αλλά η εύρεση ακινήτου.

Μόλις το 22% των αιτήσεων που έχουν λάβει προέγκριση από τις τράπεζες για δάνειο έχει βρει και το σχετικό ακίνητο. Επιπλέον, η απότομη αύξηση της ζήτησης έχει πυροδοτήσει αυξήσεις και στις ζητούμενες τιμές, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την εύρεση ακινήτου».

Η πορεία των αιτήσεων

Περισσότερες από 4.600 εγκρίσεις και 21.000 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ, μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου, υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 8 στις 10 (80%).

Από τις 30.756 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Από τις 21.132 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 4.644 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.900 Euro περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Έγκρισή ακόμη 5000 δάνείων

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των εισοδημάτων στη Βουλή επεφύλαξε ξεχωριστή αναφορά για τους νέους και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει μια νέα δόση στήριξης του προγράμματος αυτού, με άλλα τόσα χρήματα, για να εγκριθούν περίπου ακόμη 5.000 δάνεια.