Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠάτρα: Σκαρφάλωσε και πάλι στα δύο ευρώ η βενζίνη – Νέο fuel...

Πάτρα: Σκαρφάλωσε και πάλι στα δύο ευρώ η βενζίνη – Νέο fuel pass εξετάζει η Κυβέρνηση

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν χθες στο 1,91, ευρώ το λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,80 ευρώ το λίτρο

Σε ανοδική τάση βρίσκονται, από τις αρχές του χρόνου και πάλι, οι τιμές των καυσίμων, επαναφέροντας στα σχέδια της Κυβέρνησης την επανενεργοποίηση του fuel pass, κοντά στις γιορτές του Πάσχα.

Στα πρατήρια της Αχαΐας, οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την ανοδική πορεία και έχουν αθροιστική άνοδο το τελευταίο 10ήμερο που υπερβαίνει τα 10 λεπτά το λίτρο, εξανεμίζοντας στο σύνολό της, τη μείωση της τιμής που είχε παρατηρηθεί στα τέλη του 2022 μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του 2023.

Στην αγορά της Πάτρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, βρισκόταν χθες στα επίπεδα του 1,91 ευρώ το λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει «σκαρφαλώσει» ξανά στο 1,30 ευρώ το λίτρο, με το 50% της κρατικής επιδότησης που αντιστοιχεί περίπου σε 12 λεπτά ανά λίτρο.

Βενζινοπώλες της περιοχής έλεγαν χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησο»: «Πλέον δεν κινείται τίποτε. Και οι λίγοι που αγοράζουν, το κάνουν σε πολύ μικρές ποσότητες 100 λίτρων, ίσα-ίσα για να περνάνε κάποιο διήμερο – τριήμερο περισσότερου κρύου».

Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, εκμεταλλεύθηκε τις ιδανικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο και γέμισαν τις αποθήκες τους, σε πολύ ικανοποιητικές τιμές.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, από την αρχή του έτους και μετά την απόσυρση της έκπτωσης από τα διυλιστήρια, αλλά και τη μείωση της κρατικής επιδότησης, έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά, στα 1,30€/λίτρο.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ FUEL PASS;

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς σημειώνουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» καταγράφουν άνοδο. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, οι δικές τους εκτιμήσεις είναι ότι σε διεθνές επίπεδο θα συνεχιστεί η άνοδος μέχρι το σημείο που θα βρεθεί ξανά η ισορροπία.

Μοναδικό αντίβαρο, αλλά όχι τόσο ικανό ώστε να φρενάρει την άνοδο είναι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο που παραμένει με θετικό πρόσημο υπέρ του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά με όχι τόσο ισχυρή ορμή ώστε να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Εφόσον πάντως οι εκτιμήσεις τους δεν διαψευσθούν, τότε ενδεχομένως η κυβέρνηση στο προεκλογικό πακέτο παρεμβάσεων που σχεδιάζει, να πρέπει να εντάξει και κάποια ενίσχυση για τα καύσιμα.Κοινώς, το Πάσχα στο χωριό με fuel pass δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ