Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣήμερα η «μητέρα των μαχών» για τους πλειστηριασμούς δανειοληπτών – Η συμβολή...

Σήμερα η «μητέρα των μαχών» για τους πλειστηριασμούς δανειοληπτών – Η συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

Στον Αρειο Πάγο κρίνονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Η σημαντική συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου προς όφελος δανειοληπτών.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κριθεί, σήμερα, το ζήτημα της νομιμότητας κατασχέσεων και πλειστηριασμών, που επιβάλλονται από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) για λογαριασμό ξένων fund.

Εχει χαρακτηριστεί ως μια ιστορικών διαστάσεων δίκη, η οποία ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δανειοληπτών, ειδικά όσους έχουν πρόβλημα «κόκκινου» δανείου, που τα τελευταία χρόνια είδαν συστημικές τράπεζες να μεταβιβάζουν απροειδοποίητα ακόμα και εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και πολλών Εφετείων και Πρωτοδικείων της xώρας, που έκριναν ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών. Το νομικό ζήτημα ανέκυψε καθώς πολλές μεταβιβάσεις δανείων έγιναν βάσει του Νόμου 3156/2003, ο οποίος δεν παρέχει νομιμοποίηση στους servicers για να επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση. Πέραν αυτού, δεν παρέχει και καμία διασφάλιση στους δανειολήπτες.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων μηνών, αφορά εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, αφού σε περίπτωση δικαίωσης της θέσης των δανειοληπτών, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που επιβλήθηκαν από servicers θα ακυρωθούν, εφόσον οι δανειολήπτες προσέφυγαν ή θα προσφύγουν έγκαιρα στα δικαστήρια

O Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου κατέθεσε σχετική αναφορά στο Πταισματοδικειο Αιγιαλείας και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

«Σε ένα κράτος δικαίου, οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού και χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης είναι καταδικαστέα και συνιστά ανεπίτρεπτη ενέργεια που είναι ενάντια στους νομούς και το Σύνταγμα. Ο θεσμικός μας ρόλος είναι να διαφυλάσσουμε το κύρος και τη λειτουργία της δικαιοσύνης ως συλλειτουργοί αυτής» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος » ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.

Επιπλέον και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών, την οποία υπογράφουν επιπλέον οι δικηγόροι Βέροιας Αντώνης Μαρκούλης και Παντελής Μαρκούλης, προσθέτοντας σημαντικά νομικά επιχειρήματα στη φαρέτρα των οφειλετών.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχουν ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ