Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟυκρανία: Η Κομισιόν ανακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -...

Ουκρανία: Η Κομισιόν ανακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

Το νέο πακέτο κυρώσεων φέρνει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ στη Ρωσία ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ – Από τις 5 Δεκεμβρίου σε ισχύ  το πλαφόν στην τιμή του αργού πετρελαίου

Την υιοθέτηση του όγδοου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, προχώρησε η Κομισίον. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως «η δέσμη αυτή – η οποία συντονίστηκε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας – απαντά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών βάσει εικονικών “δημοψηφισμάτων”, την κινητοποίηση πρόσθετων στρατευμάτων και την εκτόξευση ανοικτών πυρηνικών απειλών».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής, το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, καθώς και εξαγωγικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και τη ρωσική οικονομία από ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Οι κυρώσεις στερούν επίσης τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του από περαιτέρω συγκεκριμένα αγαθά και εξοπλισμό που απαιτούνται για την διεξαγωγή του πολέμου του στο ουκρανικό έδαφος.

Η δέσμη μέτρων θέτει επίσης τις βάσεις για το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου που προβλέπει η G7. Όπως αναφέρεται, ενώ η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου παραμένει πλήρως, το ανώτατο όριο τιμών, μόλις εφαρμοστεί, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους φορείς να αναλάβουν και να υποστηρίξουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του θα παραμείνει κάτω από ένα προκαθορισμένο “ανώτατο όριο”. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εσόδων της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μέσω της συνέχισης των προμηθειών. Έτσι, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα διατηρήσει σταθερό το ενεργειακό κόστος σε μια εποχή που το υψηλό κόστος -ιδίως οι αυξημένες τιμές των καυσίμων- απασχολεί έντονα όλους τους Ευρωπαίους.

Η Κομισιόν γνωστοποιεί πως «το μέτρο αυτό συντονίζεται στενά με τους εταίρους της G7. Θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, μετά από περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ