Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ μάχη των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ – Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις...

Η μάχη των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ – Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις κύριων συντάξεων τον Ιούλιο

Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο – Μεταξύ των πρώτων πανελλαδικά η υπηρεσία της Πάτρας.  Σημειώνεται πως από  τον ΕΦΚΑ Πάτρας κάθε μήνα εκδίδονται κατά μέσο όρο 500 αποφάσεις κύριων συντάξεων.

Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο. Πρόκειται για νέο μηνιαίο ρεκόρ που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, τόσο στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων, όσο και στους χρόνους έκδοσης των νέων συντάξεων.

Παράλληλα, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018. Αντιστοίχως προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%.

Μάλιστα για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του έτους έχουν ήδη εκδοθεί, στοιχείο που αποδεικνύει την σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί ως προς την διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.

Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσεται η επιχείρηση προώθησης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και από τον ΕΦΚΑ της Πάτρας. Το καλοκαίρι η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) Δυτικής Ελλάδας διακρίθηκε πανελλαδικά για την μείωση εκκρεμοτήτων κύριων συντάξεων κατά 52,8% μέσα σε 15 μήνες, έργο το οποίο βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο και σήμερα βρίσκεται σε ποσοστό 93,97%.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα εκδίδονται κατά μέσο όρο 500 αποφάσεις κύριων συντάξεων. Το νούμερο αυτό αφορά αιτήσεις κύριων συντάξεων και είναι αποκαλυπτικό της σοβαρής δουλειάς που γίνεται πλέον στον ΕΦΚΑ και ειδικότερα στην ΠΥΣΥ Δυτικής Ελλάδας, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σε ανάρτηση που έκανε, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook να σημειώνει ότι η κούρσα για την έκδοση των συντάξεων είναι πια στην τελική ευθεία και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο αυτή.

Στην Πάτρα, είναι ενδεικτικό ότι το έργο της αρχικής εκκαθάρισης των ενσήμων, έχουν επιφορτιστεί λίγοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες και με μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς χιλιάδες ένσημα προ του 2000 δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και καταμετριούνται με το χέρι.

ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 

Σε απαρχαιωμένες και εξαιρετικά αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες, έλλειψη προσωπικού και απουσία σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων, οφείλονται οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στον ΕΦΚΑ της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ΕΦΚΑ της οδού Γούναρη και στον Αγ. Αλέξιο, μόλις δύο υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι με την διαδικασία της ανακεφαλαίωσης των ενσήμων και εισφορών των ασφαλισμένων.

Οι δύο υπάλληλοι κατάφεραν να ανακεφαλαιώσουν μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 2.000 φακέλους ασφαλισμένων, που υπέβαλαν συνταξιοδοτικό αίτημα, αφήνοντας 0 υπόλοιπο εκκρεμών υποθέσεων, ωστόσο η συνέχεια παραπέμπει σε διαδικασίες του περασμένου αιώνα, όπου το σύστημα καταρρέει, ειδικά αν η υπόθεση αφορά διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα ταμεία.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ