Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔΥΠΑ: Αλλαγές από το Φθινόπωρο στο επίδομα ανεργίας

ΔΥΠΑ: Αλλαγές από το Φθινόπωρο στο επίδομα ανεργίας

Έρχονται σημαντικές αλλαγές από το Φθινόπωρο στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας αλλά και στο μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που είχε κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή. 

Αναλυτικά, μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Επίδομα εργασίας

Θεσπίζεται το επίδομα εργασίας. Αυτό θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας  για τους επιδοτούμενους ανέργους που θα βρίσκουν δουλειά. Αυτοί θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας συγχρόνως με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

Μπόνους ύψους 300 ευρώ

Θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μέσω της οποίας θα καθιερωθεί μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών)  προκειμένου να επανενταχθούν  ενεργότερα  στην αγορά εργασίας. Το επίδομα αυτό θα δίνεται εφάπαξ στους παραπάνω που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα  λαμβάνουν κάποια από τις παροχές.  Ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται  η  συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ αλλά και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Για την παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που  θα συνδέονται με αυτό, θα μπει ως «κόφτης»  το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ και θα είναι με προσαύξηση όπως  ισχύει και με το επίδομα θέρμανσης.

ΔΥΠΑ: Τι αλλάζει στα μητρώα

Σε εφαρμογή θα τεθεί η διαγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ. Αυτό ισχύει για όσους θα είναι σε αυτά για το διάστημα 6 μηνών έως και 2 χρόνια και μόνο εάν  αρνηθούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Αναλυτικά:

  • Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.
  • Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ