Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαPower pass: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές - 1,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα θα...

Power pass: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές – 1,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς

Συνολικά μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ σε 2,5 φυσικά πρόσωπα που εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι – Επιπλέον επίδομα και σε περισσότερους δικαιούχους σε 1 μήνα –  Δεν χρειάζεται η υποβολή νέας αίτησης – Βήμα-βήμα η διαδικασία για να δείτε το ποσό που δικαιούστε

Επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής για λογαριασμούς 7 μηνών αντί για 6 που είχε ανακοινωθεί (καλύπτοντας τελικά την περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Ιουνίου) δίνει τελικά η κυβέρνηση.

Οπως σημειώνει το newmoney.gr πρώτες πληρωμές δικαιούχων ξεκινούν από σήμερα. Αλλά και όσοι ακόμα πληρωθούν, θα μπορέσουν πιθανότατα να εισπράξουν και επιπλέον βοήθημα, στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, με βάση τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Με τον τρόπο αυτό τελικά, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δώσει 260 εκατομμύρια αλλά 300 εκατομμύρια ευρώ στους τελικούς δικαιούχους.

Με βάση και τα ως τώρα επίσημα στοιχεία:

· αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ

· απορρίφθηκαν 422.181 αιτήσεις, κυρίως λόγω χαμηλής επιβάρυνσης από τη ρήτρα (λιγότερο από 30 ευρώ συνολικά μέσα σε μισό χρόνο) ή υψηλού εισοδήματος, καθώς επίσης και αν έκανε άλλο μέλος του νοικοκυριού ίδια αίτηση ή δεν αφορούσε σε δηλωμένη ως κύρια κατοικία

· εγκρίθηκαν αιτήσεις από 2.530.597 φυσικά πρόσωπα, για λογαριασμούς που εκδόθηκαν μέχρι και τον Μάιο

Ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί όμως καθώς, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν νέα αίτηση, θα επιδοτηθούν και πολλοί επιπλέον λόγω των λογαριασμών Ιουνίου. Αυτό θα αφορά:

· πελάτες ορισμένων εταιριών-παρόχων ρεύματος, που εκδίδουν λογαριασμούς ανά εξάμηνο

· πελάτες όλων των εταιρειών (και των 20 συνολικά που λειτουργούν στη χώρα μας) οι οποίοι είχαν εξαιρετικά χαμηλές επιβαρύνσεις λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής (κάτω και από 5 ευρώ το μήνα) αλλά επειδή θα προστεθεί και επιπλέον μήνας, θα υπερβούν συνολικά τα 30 ευρώ επιβάρυνσης στο 7μηνο.

Έτσι πολλοί θα λάβουν τα κατ’ελάχιστον 18 ευρώ (60% της καθαρής επιβάρυνσης που είχαν) ενώ δεν θα λάμβαναν τίποτα. Και άλλοι θα δουν προσαύξηση σε όσα ήδη πήραν και θα «διπλοπληρωθούν» σε περίπου ένα-ενάμισι μήνα από τώρα.

Ο μέσος όρος επιδότησης ξεπερνά έτσι ήδη τα 110 ευρώ και θα αυξηθεί.

Τα 600 ευρώ πήγαν τελικώς σε εκείνους που είχαν καθαρή επιβάρυνση από ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ τουλάχιστον συνολικά μέσα στο εξάμηνο. Ακόμα και αν ήρθε σε πολλούς λογαριασμος χίλια ή 2.000 ή 5.000 ευρώ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο που δούλευαν φουλ τα αιρκοντίσιον (αντί άλλης πηγής θέρμανσης), τους επόμενους μήνες αφαιρέθηκε ένα ποσόν από επόμενο λογαριασμό. Έτσι υπολογίστηκε ποια ήταν η «καθαρή επιβάρυνση» εξαμήνου, το 60% της οποίας επιδοτήθηκε.

Μόνο αν ήταν τελικά πάνω από 1.000 ευρώ συνολικά -μετά από όλες τις χρεώσεις και πιστώσεις έξι μηνών και για τεράστιες καταναλώσεις του χειμώνα- τότε τα νοικοκυριά δεν θα λάβουν τα παραπάνω από 600 ευρώ που αναλογικά θα δικαιούντο.

Με βάση τα μηνύματα στην πλατφόρμα του Power Pass:

-«Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα» σημαίνει πως το ποσό θα φανεί στο ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί

-«Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα» ότι αναμένεται η πληρωμή από τράπεζα

– «Εγκριθείσα» ότι η πληρωμή ολοκληρώθηκε.

Για να εισπράξουν την επιδότηση λογαριασμών Ιουνίου, όσοι έκαναν αίτηση δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα, αφού το επιπλέον ποσό θα κατατεθεί αυτόματα στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσουν και όσοι τυχόν έκαναν λάθος ΙΒΑΝ ή δήλωσαν παλαιό ανενεργό λογαριασμό τους που έχει γίνει αδρανής. Με επικαιροποίηση στοιχείων ηλεκτρονικά ή και μια συμβολική κίνηση του λογαριασμού τους (πχ με κατάθεση 1 ευρώ) ίσως προλάβουν να «ζωντανέψουν» ξανά τον τραπεζικό λογαριασμό για να πιστωθεί τα χρήματα που αναμένουν.

Βήμα-βήμα η διαδικασία για να δείτε το ποσό της αποζημίωσης

Με το email που έχουν ήδη λάβει πολλοί δικαιούχοι ενημερώνονται ότι η εκκαθάριση της αίτησης έχει αναρτηθεί στο vouchers.gov.gr/powerpass.

Βήμα 1: Πατώντας στο σχετικό λινκ θα οδηγηθείτε στην πλατφόρμα του gov.gr. Πατάτε στο πεδίο “Είσοδος στην Εφαρμογή” (του  power pass).

Βήμα 2: Eμφανίζεται η παρακάτω εικόνα, όπου πρέπει να βάλετε τους κωδικούς taxisnet  για να γίνει «αυθεντικοποίηση χρήστη».

Βήμα 3: Πατάτε «Συνέχεια», προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική ταυτοποίησή σας

Βήμα 4: Ελέγξτε τα στοιχεία της ταυτότητάς σας και στη συνέχεια πατήστε το πεδίο «Επιβεβαίωση».

Βήμα 5: Στη συνέχεια επιλέγετε δικαιούχο για να συνεχίσετε, πατώντας το βελάκι δίπλα από το πεδίο «ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ». 

Βήμα 6: Οδηγήστε στα Στοιχεία Αίτησης, όπου ενημερώνεστε ότι η αίτησή σας βρίσκεται σε κατάσταση «υπό εκκαθάριση». Πατήστε πάνω σε αυτό το πεδίο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Ξεκινά από αύριο (σ.σ. σήμερα), Παρασκευή 15/07, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά ενημερωτικά εκκαθάρισης αναρτώνται σταδιακά από χθες το βράδυ στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, που υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, αποστέλλεται και ενημερωτικό e-mail για την ανάρτησή τους στους δικαιούχους.

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4936/2022 (A΄ 105) και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση 3365/2022 (ΦΕΚ 2827/Β΄) όπως ισχύει.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό. Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη μεταφερθεί από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών, ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κατόπιν στην ΚτΠ Μ.Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Κατόπιν, θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει, επεκτείνει και διευρύνει μέτρα στήριξης, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και εργαλεία, για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ