Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαPower pass: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν διπλάσιο το ποσό που θα λάβουν

Power pass: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν διπλάσιο το ποσό που θα λάβουν

Κυριακή ή Δευτέρα η πληρωμή

Η ώρα της πληρωμής του power pass φτάνει για όσους καταναλωτές υπέβαλαν αίτηση επιστροφής μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής που «φούσκωσε» υπέρογκα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δικαιούχοι του Power Pass αναμένεται τις επόμενες μέρες να εισπράξουν την επιστροφή των χρημάτων τους η οποία θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ. Οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή ή τη Δευτέρα και οι καταναλωτές θα δουν τα χρήματα του κατευθείαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, το κόστος των αναδρομικών αποζημιώσεων αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ, ωστόσο μόλις ξεκινήσουν οι πληρωμές θα φανεί τελικά πόσα νοικοκυριά κατάφεραν να εγκριθεί η αίτηση τους και πόσα έμειναν εκτός της επιστροφής χρημάτων .

Οι αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα έφτασαν τα 2,8 εκατομμύρια και ελέγχθηκαν μια προς μια προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι καταναλωτές θα δουν τις επόμενες ημέρες χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμού. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ με το κράτος να καλύπτει το 60% της αυξημένης κατανάλωσης για κύριες κατοικίες και φοιτητικές μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Για παράδειγμα εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου 2022 αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά την πίστωση των ποσών και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Για παράδειγμα αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Η πληρωμή της επιστροφής των χρημάτων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του power pass, ανοίγει το δρόμο στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τα καύσιμα «Fuel Pass 2» που θα ανοίξει τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις για το επίδομα των 45 – 100 ευρώ και για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. καθώς η άνοδος της τιμής της βενζίνης συνεχίζεται ακάθεκτη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση αρχές Αυγούστου ενώ όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα κερδίσουν 15 ευρώ μπόνους που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία (ηπειρωτική χώρα ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Στην περίπτωση που επιλέξουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά περιορίζονται σε 45 – 80 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ