Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεγάλες αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

  • Επιστροφή στον Ιούνιο του 1993 και του 1994, όταν είχε διαμορφωθεί σε 15,8% και 10,3% αντιστοίχως

Νέο άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο με τις ανατιμήσεις πλέον να είναι εξαιρετικά υψηλές όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σε πολύ βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και το κρέας, καθώς και σε σειρά υπηρεσιών, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το κόστος καυσίμων, όπως είναι οι αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές. Αν και τελικά ο πληθωρισμός τον Ιούνιο δεν διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 13%, όπως αναμενόταν, αλλά σε 12,1% από 11,3% τον Μάιο, δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε στο πεδίο της ενέργειας ούτε σε αυτό των τροφίμων. Ακόμη δε και αν δεν υπάρξουν νέες, εκτεταμένες ανατιμήσεις μες στο καλοκαίρι, δεν αποκλείονται νέες από το φθινόπωρο, υπό τον φόβο μάλιστα και προβλημάτων επάρκειας στο φυσικό αέριο. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 12,1% αποτελεί «επιστροφή» στην περίοδο 1993-1994, όταν ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε 15,8% και 10,3% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις τιμές των τροφίμων, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη ζωική παραγωγή, η οποία φαίνεται να επηρεάζεται πολύ περισσότερο τώρα από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Ο επιμέρους δείκτης τιμών γαλακτοκομικών του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,9 μονάδες ή κατά 4,1% σε σύγκριση με τον Μάιο και κατά 24,9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Επίσης, ο δείκτης τιμών κρεάτων ενισχύθηκε κατά 1,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο και κατά 12,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση στο φυσικό αέριο (117,7%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (70,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), στα λοιπά καύσιμα όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης (45,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αυξήσεις προκύπτουν μετά και τον συνυπολογισμό των επιδοτήσεων που δίνονται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, αλλά και για τα καύσιμα.

Οι αυξήσεις αυτές πυροδότησαν πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε σειρά υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές με αεροπλάνο, με τα αεροπορικά εισιτήρια να αυξάνονται κατά 48,5%, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 20,4%, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές στις χρεώσεις των ταξί είχε ως συνέπεια ανατιμήσεις σε ετήσια βάση της τάξης του 32,9%.

Αυτό όμως που επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλό και μέσο εισόδημα είναι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στα τρόφιμα και μάλιστα σε πολύ βασικά είδη. Συνολικά στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά οι αυξήσεις ήταν 12,6% σε ετήσια βάση και 1,5% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών κατά 24,9% στο λάδι, κατά 15,9% σε ψωμί – δημητριακά, κατά 15,5% σε γαλακτοκομικά – αυγά, κατά 14,9% στα κρέατα, κατά 11,3% στα λαχανικά, κατά 9,3% στα φρούτα, κατά 8,6% στον καφέ.

Σημαντικές αυξήσεις, τέλος, καταγράφηκαν σε σειρά υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Οι χρεώσεις των ξενοδοχείων είναι αυξημένες κατά 27,7% σε σύγκριση με πέρυσι, ανατιμήσεις 4,6% καταγράφηκαν στην εστίαση, ενώ τα εισιτήρια για κινηματογράφους και θέατρα έχουν αυξηθεί κατά 13,9%.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ