Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚλιματιστικά: Τα πέντε «μυστικά» για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Κλιματιστικά: Τα πέντε «μυστικά» για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Πώς θα γλιτώσετε το… καρδιακό επεισόδιο με τις τιμές της ενέργειας να είναι στα ύψη

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένουν στα ύψη, η σωστή χρήση κυρίως των ενεργοβόρων συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας. Παναγιώτης Πουλιάνος μιλώντας στο iΕnergeia.gr εξηγεί πώς μπορεί να είναι πιο αποδοτική η λειτουργία του κλιματιστικού και να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πέντε συμβουλές

Η σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας: Η σωστή θέση μέσα στον χώρο είναι σημαντική για την απόδοση του κλιματιστικού. Ιδανικά το κλιματιστικό πρέπει να διοχετεύει αέρα προς το κέντρο του δωματίου και ο θερμοστάτης του να μην είναι εκτεθειμένος σε πηγές θερμότητας. Η εξωτερική μονάδα για καλύτερη απόδοση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στο σημείο τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας, σε καλά αεριζόμενο και προστατευμένο από την άμεση έκθεση του ήλιου ή των καιρικών συνθηκών και σε σημείο που να επιτρέπει την εύκολη συντήρηση.

Η τακτική συντήρηση: Ενας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση της ενέργειας ενός κλιματιστικού είναι η συντήρηση. Πρέπει να γίνεται απαραιτήτως δύο φορές τον χρόνο- όταν χρησιμοποιείται και για θέρμανση- ώστε να λειτουργεί σωστά και να είναι αποδοτικό. Η συντήρηση, πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει η εκτεταμένη χρήση για κάθε σεζόν. Την άνοιξη πριν την καλοκαιρινή χρήση και προς το τέλος του φθινοπώρου για τη χειμερινή. Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Πουλιάνο, η εργασία εγκατάστασης και η συντήρηση να γίνεται από πιστοποιημένους τεχνίτες

Η σωστή θερμοκρασία: Για να πετύχουμε τον δροσισμό ενός χώρου ικανοποιητικά και χωρίς να κάνουμε σπατάλη ενέργειας επιλέγουμε θερμοκρασίες από 22-27 βαθμούς Κελσίου. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται όταν επιλέγουμε χαμηλές θερμοκρασίες στην ψύξη ή αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες στη θέρμανση. Η διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς Κελσίου.

-Η λογική χρήση: Κάνουμε σωστή και λογική χρήση του κλιματιστικού. Απενεργοποιούμε εντελώς τη συσκευή όταν δεν βρίσκεται κανείς στον χώρο ενώ αν ανοίγουμε το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να το κλείνουμε πριν τον ύπνο ή ακόμα και να προγραμματίζουμε το κλείσιμό του μέσω χρονοδιακόπτη.

-Η κατεύθυνση του αέρα: Είναι σημαντικό για να πετύχουμε υψηλότερη απόδοση να μην υπάρχουν αντικείμενα που τυχόν εμποδίζουν την απόδοση του κλιματιστικού σε ακτίνα μισού μέτρου. Ρυθμίζουμε τις περσίδες έτσι ώστε ο δροσερός αέρας το καλοκαίρι, να κατευθύνεται όσο το δυνατόν υψηλότερα στον χώρο. Αερίζουμε τακτικά το χώρο, αποτρέποντας την ανακύκλωση του ίδιου αέρα. Δεν αφήνουμε πολλά παράθυρα ανοιχτά, κάτι που θα αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ