Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈπεσαν οι υπογραφές στο deal Ελλάκτωρ και Motor Oil – Στα 185...

Έπεσαν οι υπογραφές στο deal Ελλάκτωρ και Motor Oil – Στα 185 εκατ. ευρώ το τίμημα της συμφωνίας

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά το 30,1% της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, καθώς και την Άνεμος με χαρτοφυλάκιο 500MW στην ελληνική αγορά καθαρής ενέργειας – Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Motor Oil – Aνακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία

Σε έναν από τους σημαντικότερους πόλους του τομέα των κατασκευών, αποκτώντας παράλληλα το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ μετατρέπεται η Μotor Oil.

Πριν από λίγο, έπεσαν οι υπογραφές στο πολύκροτο deal που φέρνει τον Όμιλο Μotor Oil να αποκτά το ποσοστό των Μπάκου και Καϋμενάκη στον Ελλάκτωρα. Το ύψος της συμφωνίας έφτασε τα  185 εκατ. ευρώ.  H συμφωνία είναι πλέον επίσημη μετά και την ανακοίνωση από πλευράς Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη.

Όπως ανακοίνωσαν οι Greenhill Investments Limited και Kiloman, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Όπως έγραψε νωρίτερα το dark room οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που διεξάγονταν τους τελευταίους μήνες είχαν οριστικοποιηθεί ώστε η ΜΟΗ να αποκτήσει το 30,1% των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι δύο εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης και το 75% έως και 100% της Άνεμος.

Η τελευταία, η οποία είχε απορροφηθεί από την μητρική το 2018 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και θα αποσχιστεί, αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα με μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίας καθαρής ενέργειας που της δίνει την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο Ελλάκτωρ, η οποία τερματίζει μία πολύμηνη μετοχική διαμάχη μεταξύ των Ολλανδών μετόχων και των δύο εφοπλιστών και δίνει σημαντικά εφόδια στην εταιρεία για να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών.

Πώς «έχτισε» τη συμμετοχή του στην Ελλάκτωρ το επιχειρηματικό δίδυμο

Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης που επί σειρά ετών έχουν αναπτύξει από κοινού επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Ελλάδακαι εξωτερικό, αποφάσισαν να εισέλουν και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την απόκτηση ποσοστού άνω του 5% από τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Έκτοτε άρχισαν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, με την απόκτηση του 12% τον Φεβρουάριο του 2021, το οποίο σταδιακά μεγάλωσε για να φτάσει σήμερα πλησίον του 30,1% που ετοιμάζεται να αποκτήσει ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της Motor Oil.

Για την εμπλοκή των δύο εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ που τα τελευταία χρόνια η μια διαμάχη διαδεχόταν η μία την άλλη μεταξύ των μετόχων, είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια. Τα δύο κυριότερα ήταν πως η τοποθέτησή τους έγινε με επενδυτικά κριτήρια «ποντάροντας» στη μελλοντική ανάκαμψη του Ομίλου, καθώς και ότι τους είχε προταθεί να συνδράμουν την πλευρά Καλλιτσάντση στην προσπάθεια της να διατηρήσει το μετοχικό της έλεγχο στον Όμιλο. Ομοίως, το επενδυτικό δίδυμο είχε αναφέρει πως είχε ως στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά της ενέργειας που ξεκίνησε αρχικά με την ίδρυση της Volton. Στην πορεία η σύγκρουση με την ολλανδική Reggeborgh, βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ, ήταν σφοδρή και συχνά φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, εδώ και καιρό κυοφορούνταν φήμες ότι βρίσκεται και σε συζητήσεις μέσω εταιρειών συμφερόντων της Motor Oil με τη Reggeborgh, καθώς με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ (Άνεμος) θα υλοποιηθεί ένας βασικός στρατηγικός στόχος του Ομίλου για ενίσχυση της παρουσίας του στην «πράσινη» ενέργεια. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται τώρα, όπως έγκαιρα έγραψε το newmoney, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ