Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται νέο «πακέτο» στήριξης των νοικοκυριών: Η πρόταση για επιδότηση στέγασης -...

Έρχεται νέο «πακέτο» στήριξης των νοικοκυριών: Η πρόταση για επιδότηση στέγασης – Τα μέτρα που εξετάζονται

Νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών βάζει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι η Κυβέρνηση κόντρα στην ακρίβεια. Τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται οι πολίτες ανοίγει τη συζήτηση για μια νέα μέτρα κυρίως για ευάλωτους. Βεβαίως, το «πακέτο» θα περιλαμβάνει και οριζόντιες παρεμβάσεις, δηλαδή μέτρα που θα αφορούν στους πάντες, ενώ επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενό του αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα. Ξεχωρίζει η πρόταση για «επιδότηση στέγασης».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Ενισχυμένες» οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως θα προβλέπονται στο νέο πακέτο στήριξης που εξετάζεται από την κυβέρνηση: Στα νοικοκυριά όμως που αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα διαβίωσης σχεδιάζεται να χορηγηθεί και επιδότηση στέγασης.

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για το νέο «πακέτο»

Άλλωστε και η ίδια η Κομισιόν δεν φαίνεται πως θα θέσει «βέτο» σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς και οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει βάλει στο τραπέζι μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη εκείνων των πολιτών που βλέπουν τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά να μην έχουν τελειωμό και το οικογενειακό εισόδημα να συρρικνώνεται. Έτσι, σχεδιάζεται:

  • Επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ένα μέτρο που «τρέχει» εδώ και μήνες και αναμένεται να συνεχιστεί.
  • Ενίσχυση ή ακόμα και πλήρης κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος για ευάλωτους, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεδομένη είναι η πρόσθεση στο εν λόγω μέτρο και άλλων εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το γάλα, το ψωμί, το κρέας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Νέο επίδομα στέγασης για τους πιο ευάλωτους.

«Γενναίες» επιδοτήσεις ρεύματος τον Απρίλιο

Για τον Απρίλιο πάντως ήδη «τρέχει» επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, πολλαπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αρτοποιεία, κομμωτήρια, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής, καταστήματα ρούχων και όσες πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν παροχή ισχύος στο ρεύμα μέχρι 25kVA θα δουν την επιδότησή τους από τα 65 ευρώ/MWh του Μαρτίου να ανεβαίνει στα 230 ευρώ/MWh τον Απρίλιο.

Και μάλιστα αυτή η αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα «πιάσει» και τις καταναλώσεις του α’ τριμήνου. Δηλαδή ουσιαστικά θα υιοθετηθεί αυτή η επιδότηση για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου.

Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχίζοντας από τον Απρίλιο. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν 1.160.000 επαγγελματίες θα δουν το κράτος να τους καλύπτει περίπου το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που κατέβαλλαν.

Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα ανέβει από τα 39 ευρώ του Μαρτίου στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο.

Ανάλογα «ενισχυμένες» θα είναι και οι επιδοτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν οι επαγγελματίες, αλλά και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τόσο των οικιακών όσο και των εμπορικών τιμολογίων.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τους δικαιούχους του ΚΟΤ από τα 51 ευρώ του Μαρτίου θα πάει στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Η κρατική συνεισφορά για τις επιχειρήσεις (πλην εκείνων με παροχές ως 25 kVA) θα είναι αυξημένη κατά 100% και από τα 65 ευρώ/MWh θα ανέβει στα 135 ευρώ/MWh.

Διπλάσια η επιδότηση στο φυσικό αέριο

Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων που καταναλώνουν φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ