Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚουπόνι καυσίμων- Επιταγή ακρίβειας – Επιδότηση ρεύματος: Ιδού οι δικαιούχοι, πως θα...

Κουπόνι καυσίμων- Επιταγή ακρίβειας – Επιδότηση ρεύματος: Ιδού οι δικαιούχοι, πως θα κάνετε αίτηση

Για ποιους προορίζεται το «κουπόνι καυσίμων» και η «επιταγή ακρίβειας»

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το νέο, πρόσθετο πακέτο στήριξης, για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν το Πάσχα.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας απέναντι στο ράλι των τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «θεσμοθετήσει» το «κουπόνι καυσίμων». Δηλαδή, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, σε ποσά πιθανότατα από 4 έως 10 λεπτά ανά λίτρο, για συγκεκριμένες ποσότητες ανά δικαιούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια συζητείται να είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, όπως αντίστοιχα είχε γίνει με το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και τη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Σήμερα είναι 39 ευρώ και για τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί στα 53 ευρώ.

Στις ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνεται και η «επιταγή ακρίβειας» σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ποσό, το οποίο θα δοθεί κοντά στο Πάσχα, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ και οι δικαιούχοι περί το 1 εκατομμύριο.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Ταυτόχρονα, προωθείται και η στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνολικό ύψος των μέτρων υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά.

Οικονόμου: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας»

«Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέτρο που μπορεί να αποδώσει πρωτίστως γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη, αλλά και γιατί αυτός ο δρόμος είναι που θα εμποδίσει το λαϊκισμό και τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος στο τόπο μας».

Η Αθήνα προσδοκά στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου οι 27 να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μέτρων που θα στηρίζει τα κράτη – μέλη στην προσπάθεια να μετριάσουν της συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, που γιγαντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι εθνικοί προϋπολογισμοί για χώρες όπως η Ελλάδα, και άλλες του νότου, είναι περιορισμένοι. Για τη χώρα μας εν προκειμένω, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, τα περιθώρια είναι ακόμη πιο στενά.

Από την άλλη όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική στήριξη σε όσους πλήττονται, υπάρχει ο κίνδυνος τα λουκέτα σε επιχειρήσεις να αυξηθούν και οι πολίτες ενδεχομένως να έχουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το plan b για περισσότερους πόρους

Στο πλαίσιο αυτό, και εν αναμονή και των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν λύσεις και μέσω της ανακατανομής των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα. Έτσι και πρόσθετοι πόροι θα προκύψουν και δεν θα διαταραχθεί η σχέση με τους πιστωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ