Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑδήλωτα τετραγωνικά: Με προθεσμία και το τρίτο άνοιγμα της πλατφόρμας

Αδήλωτα τετραγωνικά: Με προθεσμία και το τρίτο άνοιγμα της πλατφόρμας

Χωρίς χαρακτηριστικά μονιμότητας και με συγκεκριμένη προθεσμία, ανοίγει για 3η φορά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση του ορθού εμβαδού των ακινήτων.  Η ενεργοποίησή της  που αποτέλεσε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκε επί αυτού στο 39ο  συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, περιλαμβάνεται σε διάταξη  νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.  Βάσει της ρύθμισης δίνεται μία νέα τρίτη ευκαιρία δήλωσης των κρυμμένων επιφανειών, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός συγκεκριμένης  προθεσμίας , η οποία ορίζεται ότι θα είναι η 30η Ιουνίου 2022.

Επαναλειτουργία με αλλαγές

Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, προκρίνεται η λύση στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού +20% μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης . Ειδικότερα και σύμφωνα με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου , με την υποβολή της δήλωσης διαγράφεται το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέχρι την 1/1/2020.  Από εκεί και πέρα οι υποβάλλοντες τη δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά, υπολογιζόμενα από 1ης -1-2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Με δόσεις

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ο τρόπος καταβολής των οφειλών προς τους ΟΤΑ από τη διαφορά των τετραγωνικών που θα προκύψουν. Κατόπιν τούτου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν σε 24 μηνιαίες δόσεις τα χρηματικά ποσά. Με ελάχιστο μηνιαίο ποσό  πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ  για νομικά.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων

Η εκκαθάριση των δηλώσεων  και η εγγραφή των ορθών τετραγωνικών για κάθε ακίνητο που υποβάλλεται δήλωση, θα πρέπει να γίνει από τους ΟΤΑ της χώρας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες

Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020.. Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ