Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Το έκτακτο δώρο Πάσχα βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια του πολέμου, η πορεία των τιμών και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα παίξουν καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις της κυβερνήσεις αναφορικά με το οικονομικό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες τις δυνατότητες, με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, ώστε να εντοπιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις, αν και είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει αναθεώρηση ολόκληρου του σχεδιασμού.

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δεν ήρθε. Αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα φέρει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου είναι άγνωστο και το μέγεθος των κονδυλίων που θα χρειαστούν.

Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη, για να αντιμετωπισθούν τις επιπτώσεις.

Θολό το τοπίο για το έκτακτο δώρο Πάσχα

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι όλα θα εξεταστούν με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο πόλεμος.

Συχνά αναφέρουν πως ανοιχτό παραμένει και το μέγεθος των παρεμβάσεων στα τιμολόγια, αλλά και το έκτακτο δώρο Πάσχα, που σχεδιάζεται να δοθεί. Το ύψος της παροχής, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων δεν έχουν κλειδώσει.

Οι υπολογισμοί πριν γίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μόλις καταλαγιάσει η ρωσική εισβολή και γίνει ο πρώτος απολογισμός των επιπτώσεων στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σχετικά με το πακέτο μέτρων για την στήριξη τον νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, οριστικοποιείται. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχε ληφθεί απόφαση να υπάρξει μικρή μείωση της επιδότησης, λόγω της μικρής αποκλιμάκωσης των τιμών, αλλά οι εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα και φαίνεται πως οι επιδοτήσεις θα διατηρηθούν και τον Μάρτιο στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κομισιόν, για να υπάρχει Ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου, με στόχο τη στήριξη στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά αναχώματα, για να μην υποστεί συμβατικές βλάβες ο προϋπολογισμός.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης “αν υπάρχει μεγάλη διάρκεια στον πόλεμο, θα υπάρχει συνολικά καινούργια πολιτική παρεμβάσεων σε κάποιον βαθμό, κυρίως στον ενεργειακό τομέα”.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ