Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις θέλει να βάλει η ΑΑΔΕ - Τι...

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις θέλει να βάλει η ΑΑΔΕ – Τι σχεδιάζει

Το φαινόμενο των παρατάσεων των φορολογικών δηλώσεων επιδιώκει να σταματήσει η ΑΑΔΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” η φορολογική διοίκηση επιχειρεί να αποφύγει τον περσινό σκόπελο που οδήγησε στην καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όταν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλοι φορείς είχαν καθυστερήσει να υποβάλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και στοιχεία που αφορούν στις αγροτικές ενισχύσεις .

Ήδη το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ έχουν συναντηθεί με τους φορείς έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των παρατάσεων στις φορολογικές δηλώσεις και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις αποπληρώνοντας τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ :

1.Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων από τους φορείς και τις επιχειρήσεις .

2. Τον Μάρτιο θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

3.Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει έως τα τέλη Ιουνίου να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2021.

4.Έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος .Ο φόρος θα καταβληθεί 8 ισόποσες δόσεις με την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται η ΑΑΔΕ έθεσε χθες σε λειτουργία την εφαρμογή υποβολής βεβαιώσεων αμοιβών επιχειρηματικής δραστηριότητας, μερισμάτων, τόκων , δικαιωμάτων και αποδοχών 2021 και οι υπόχρεοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου τα απαιτούμενα στοιχεία.


Ενοίκια: Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις

Σχέδιο για την αυτόματη συμπλήρωση των ποσών των εισπραχθε΄ντων ενοικίων στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα εκπαιδευτικά έντυπα Ε2 των αναλυτικών καταστάσεων μισθωμάτων επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η ΑΑΔΕ ( δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβει φέτος) την αυτόματη προσυμπλήρωση των ποσών των εισπραχθε΄ντων ενοικίων στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα συνοδευτικά έντυπα Ε2 των αναλυτικών καταστάσεων μισθωμάτων, τα οποία θα υποβάλουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ,οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα διασυνδεθούν. Με τον τρόπο αυτό τα ενοίκια που έχουν ήδη συμπληρωθεί στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων θα μεταφερθούν αυτόματα και θα προσυμπληρωθούν σε αντίστοιχους κωδικούς στο έντυπο Ε2 της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας αλλά και στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων .Επί της ουσίας το Taxisnet θα αντλεί στοιχεία από τις υποβληθείσες ηλεκτρονικά δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των ενοικίων που εισπράχθηκαν και τον φόρο που προκύπτει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ