Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Ποδαρικό» με αυξήσεις για τους μισθωτούς – Ποιοι θα «κερδίσουν» ακόμη και...

«Ποδαρικό» με αυξήσεις για τους μισθωτούς – Ποιοι θα «κερδίσουν» ακόμη και πάνω από 384 ευρώ τον μήνα

«Ποδαρικό» με αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα κάνει ο νέος χρόνος: Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε –και ακολουθεί και μια νέα αύξηση στα μέσα του 2022- ενώ διατηρούνται και αυτή τη χρονιά οι μειώσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να παίρνουν περισσότερα χρήματα στο χέρι σε σχέση με το 2020 όταν και εφαρμόστηκε το «ψαλίδι» στις εισφορές. Έτσι, κάποιοι θα δουν αυξήσεις που ξεπερνούν και τα 384 ευρώ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πέρα από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μισθωτοί θα κερδίσουν επιπλέον αυξήσεις μισθών δια της… πλαγίας.

Πόσο πάνε οι αυξήσεις από το «ψαλίδι» σε ασφαλιστικές εισφορές

Αυξήσεις που αρχίζουν από 8 ευρώ και φτάνουν έως και 78 ευρώ προκύπτουν από το «ψαλίδι» στις μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις που υιοθετήθηκαν από τις αρχές του 2021 και θα διατηρηθούν και για το 2022.

Βάσει εγκυκλίου του e-ΕΦΚΑ παρατείνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος έως το τέλος της νέας χρονιάς.

Έτσι, οι εισφορές θα παραμείνουν και το 2022 στο 20% για κύρια σύνταξη, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ. Δηλαδή το συνολικό ποσοστό των εισφορών διαμορφώνεται στο 36,66% (από 40,56%).

«Παγωμένη» και η εισφορά αλληλεγγύης

Επίσης, η περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης «παγώνει» και για το 2022 και οι σχετικές κρατήσεις μηδενίζονται. Έτσι, τα χρήματα αυτά, που ξεκινούσαν από 1,07 ευρώ και ξεπερνούσαν και τα 306 ευρώ μηνιαίως, αντί να τα παρακρατά η εφορία, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη του κάθε μισθωτού.

Εδώ πρέπει να γίνει καθαρό ότι οι συγκεκριμένες έμμεσες αυξήσεις μισθών -λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης- αφορούν σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και είναι επιπλέον των αυξήσεων «δια της πλαγίας» που θα προκύψουν από την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης «πιάνει» ολόκληρο το 2022 -με άλλα λόγια «μηδενίζεται» η σχετική παρακράτηση για ολόκληρη την νέα χρονιά – και αφορά μόνο στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα: Διευκρινίζεται επίσης ότι «κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη θα είναι όσοι παίρνουν πάνω από 858 ευρώ «καθαρά» χρήματα στο χέρι.

Χαμηλότερες από αυτό το επίπεδο αποδοχές ήταν έτσι και αλλιώς «γυμνές» από κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης, οι κρατήσεις δηλαδή ήταν μηδενικές.

Τι «κερδίζουν» οι μισθωτοί από τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης

Για να δούμε όμως πόσο περισσότερα χρήματα θα πάρει κάθε εργαζόμενος ανάλογα με τον μισθό του:

  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 1.070 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης είναι η ελάχιστη και διαμορφώνεται στο 1,07 €/μήνα: Αυτό το μικρό ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.
  • Μεικτές αποδοχές των 1.630 €, έχουν σήμερα παρακράτηση 11,5 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Μεικτός μισθός 1.980 €, πληρώνει κάθε μήνα 24,94 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την προσωρινή κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση αποδοχών.
  • Μεικτές αποδοχές 2.330 €, η μηνιαία αύξηση θα είναι 39,79 € όσο είναι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μεικτός μισθός 2.820 €, πληρώνει κάθε μήνα 64,22 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση.
  • Μεικτές αποδοχές των 3.180€, έχουν σήμερα παρακράτηση 84,05 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 3.590 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 108,43 €/μήνα: Αυτό το ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.

Και όσο αυξάνει ο μισθός τόσο ανεβαίνει και η εισφορά αλληλεγγύης: Είναι ενδεικτικό ότι σε μεικτές αποδοχές 6.500 € η εισφορά διαμορφώνεται στα 306,15 €/μήνα.

«Διπλή» αύξηση κατώτατου μισθού

«Διπλή» θα είναι την χρονιά που έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού: Από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιήθηκε η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού που διαμορφώνεταιαπό τα 650 ευρώ που είναι σήμερα στα 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο. Το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Μάλιστα, ο κατώτατος μισθός θα είναι ως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τη νέα αύξηση που θα υιοθετηθεί από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει μια νέα αύξηση των κατώτατων απολαβών ακόμη και κατά 5%, κάτι που θα ανέβαζε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ