Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟλική καταστροφή στην πατάτα σε Ηλεία και Αχαΐα

Ολική καταστροφή στην πατάτα σε Ηλεία και Αχαΐα

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του τελευταίου διαστήματος και κυρίως των σφοδρών βροχοπτώσεων, οι πατατοπαραγωγοί των νομών Ηλείας και  Αχαΐας.

 Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, είναι σε απόγνωση, καθώς η φετινή σοδειά έχει χαθεί, ενώ και το κράτος είναι στην κυριολεξία, απών, σε αντίθεση με άλλες ζημιές, σε άλλες περιοχές, που ενεργοποιείται άμεσα.

Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με πατάτα στην περιοχή των Λεχαινών και είναι και αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Πατατοπαραγωγών Τραγανού. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο. Πάθαμε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από τον παγετό τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ αποζημίωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βάλει ο κόσμος λιγότερα στρέμματα με πατάτα. Τώρα, βρέχει εδώ και 20 ημέρες περίπου με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει πολλά πατατοχώραφα, πολλά αυλάκια έχουν καταστραφεί, η πατάτα έχει χαθεί ή σαπίζει. Η κατάσταση είναι δραματική και το κράτος… άφαντο. Πληρώνουμε ΕΛΓΑ υποτίθεται για να έχουμε μια ασφάλεια και τα χρήματα του ΕΛΓΑ πάνε μονίμως σε άλλες περιοχές. Φέτος που βάσει καιρού μετά το καλοκαίρι θα είχαμε καλή ποιότητα και καλές αποδόσεις, μας τα χάλασε ο καιρός και μένουμε δίχως εισόδημα».

«Δεν θα γίνει συγκομιδή»

Ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς καλλιεργεί πάνω από 250 στρέμματα με πατάτα στην Λακκόπετρα Αχαΐας, ενώ έχει και συσκευαστήριο πατάτας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «αυτή την περίοδο κανονικά γίνεται η συγκομιδή της πατάτας φθινοπωρινής φύτευσης, όμως οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχουν κάνει απροσπέλαστα τα χωράφια, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να συγκομίσουμε και να έχουμε τεράστια απώλεια εισοδήματος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800 ευρώ, με τις αποδόσεις να φθάνουν και τους 3,8 τόνους το στρέμμα. Αλλά μια μέση απόδοση είναι οι 3 τόνοι το στρέμμα. Φέτος σε Αχαΐα και Ηλεία, όπως φαίνεται δεν θα γίνει συγκομιδή. Οι τιμές λόγω της υψηλής ζήτησης κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό, όμως αυτό δεν μας απασχολεί γιατί δεν έχουμε προϊόν να δουλέψουμε. Η κατάσταση είναι τραγική». Ο Μπαλαλάς υπολογίζει τέλος ότι αυτή την περίοδο σε Αχαΐα, Ηλεία θα μαζεύονταν 8.000 με 12.000 τόνοι πατάτας και αντ’ αυτού ζήτημα θα ναι φέτος να μαζευτούν 300 τόνοι.

Στο ίδιο… τέμπο και οι δηλώσεις του κ. Άγγελου Λιάκου, που είναι παραγωγός αλλά έχει και συσκευαστήριο στην Αχαΐα. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος: «συνεργάζομαι με 30 μεγάλους παραγωγούς από την ενότητα Λαρισσού, που πιάνει Ηλεία και Αχαΐα. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, γιατί ελάχιστη ποσότητα έχει συγκομιστεί, όσον αφορά στην φθινοπωρινή πατάτα. Φέτος που υπήρχε καλή ποιότητα, ζήτηση και τιμές ικανοποιητικές στα 40 με 45 λεπτά, μας τα χάλασαν οι βροχές και οι πλημμύρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ